Austrālijas premjers iztur parlamenta uzticības balsojumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls
Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls Foto: AFP/SCANPIX

Tikai dažas stundas pēc paša partijas iekšējās opozīcijas pārvarēšanas Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls otrdien izturējis uzticības balsojumu arī parlamentā. Neuzticības izteikšanu Tērnbulam, kuru bija ierosinājis opozīcijā esošo leiboristu līderis Bils Šortens, atbalstīja tikai 67 deputāti, kamēr 76 pauda premjeram uzticību.

Ja neuzticības balsojums būtu veiksmīgs, kas gan bija mazticami, Tērnbulam nāktos atkāpties vai arī izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Kā ziņots, iepriekš otrdien Tērnbuls izturēja paša vadītās Liberālās partijas uzticības balsojumu.

Tērnbuls Liberālās partijas sanāksmē pasludināja savu amatu par vakantu pēc izskanējušiem pieņēmumiem, ka viņa krēslu kāro ieņemt iekšlietu ministrs Pīters Datons.

Liberālās partijas deputātu balsojumā Tērnbulu atbalstīja 48, bet Datonu – 35 deputāti.

Datons pēc šā balsojuma atkāpās no iekšlietu ministra amata.

Vides ministrs Džošs Fraidenbergs pirms balsojuma brīdināja savus kolēģus valdībā, ka konservatīvie zaudētu popularitāti, ja nomainītu premjerministru.

Viņš norādīja, ka vēlētāji ir noguruši no tā, ka valdības atkārtoti maina premjerministrus, jo Tērnbula gāšana būtu jau sestā valdības vadītāja maiņa nepilnu 11 gadu laikā.

Tērnbuls pirmdien piekāpās saviem oponentiem liberāļu konservatīvajā spārnā, atsakoties no plāniem pieņemt likumu par siltumnīcefekta gāzu emisiju ierobežošanu.

Austrālija ir piedzīvojusi politiskas nestabilitātes periodu, kopš 2007.gadā amatu zaudēja premjerministrs Džons Hovards, kurš bija vadīja valdību vairāk nekā 11 gadus.

Tērnbuls septembrī kļūs par visilgāk amatā pavadījušo Austrālijas premjerministru kopš Hovarda, kad būs bijis šajā amatā trīs gadus un četras dienas.

Vairumā sabiedriskās domas aptauju kopš pēdējām parlamenta vēlēšanām 2016.gadā Liberālās partijas valdība popularitātes ziņā ir atpalikusi no Leiboristu partijas.

Kārtējās Austrālijas parlamenta vēlēšanās gaidāmas nākamā gada sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu