Kaljulaida atklās memoriālu komunisma upuriem un Igaunijas virsniekiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Foto: Postimees

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ceturtdien atklās memoriālu komunisma upuriem un Igaunijas virsniekiem, ziņu aģentūrai BNS pastāstīja Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūta valdes locekle Sandra Voka.

Memoriāls atrodas Tallinā, Mārjamē rajonā.

Memoriāla projektam dots nosaukums "Teekond" ("Ceļš"). Projektu izstrādājuši Kalle Vellevogs, Jāns Tēdemans, Martins Prommiks un Lidija Zarudnaja no arhitektu firmas "Arhitektuuriburoo JVR". Šis projekts uzvarēja pirms diviem gadiem notikušajā memoriāla projektu konkursā.

Projektam ir divas daļas - "Ceļš" un "Dzimtā sēta" ("Koduaed").

Ceļu simbolizē tuneli atgādinošs melns koridors, pie kura sienām atrodas plāksnītes ar 22 000 komunisma upuru vārdiem.

"Dzimtā sēta" ir padziļinājums pakalna nogāzē. Tā centrā ir laukumiņš, ko ieskaus ābeles.

Kompleksā ir arī piemineklis Igaunijas virsniekiem - tā ir gara, tumša siena ar virsnieka figūru. Skulptūras pakājē ir betona postaments svecēm un vainagiem.

Memoriāls izmaksājis 6,6 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Projektēšana tika finansēta no Igaunijas represēto palīdzības fonda un valsts budžeta, bet celtniecība - no valsts budžeta.

23.augustā aprit 79 gadi kopš Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas. Molotova-Ribentropa pakta oficiālais nosaukums bija Neuzbrukšanas līgums starp Vāciju un PSRS. To 1939.gada 23.augustā parakstīja PSRS ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs un Vācijas ārlietu ministrs Joahims fon Ribentrops. Neuzbrukšanas līgums bija spēkā līdz 1941.gada 22.jūnijam, kad Vācija uzbruka PSRS.

Pakts saturēja trīs slepenus papildprotokolus, kuri sadalīja Somiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Rumāniju PSRS un Vācijas interešu sfērās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu