HRW: Ungārija atsakās nodrošināt pārtiku tranzīta zonās turētajiem patvēruma meklētājiem

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas valdība kopš augusta sākuma pārtraukusi izdalīt ēdienu daļai atraidīto patvēruma meklētāju, kas aizturēti tranzīta zonās pie robežas ar Serbiju, ziņo cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW). Aktīvisti to nosaukuši "jaunu, nehumānu zemāko punktu", līdz kuram nolaidusies stingri pret imigrāciju noskaņotā valdība, ziņo raidorganizācija "Euronews".

Ungārijas Imigrācijas un patvēruma birojs norāda, ka neesot izdarījis nekādu pārkāpumu.

Pārtika tika piešķirta tranzīta zonā esošai sievietei, kas zīdīja bērnu, un afgāņu ģimeņu bērniem, taču dienesta darbinieki stingri pieteikuši, ka viņi nedrīkst dalīties ar pārējiem ģimenes locekļiem, patvēruma meklētāju advokāti pastāstīja HRW.

"Valdība ir nolaidusies līdz jaunam, nehumānam zemākajam punktam, liedzot tās aizturētajiem cilvēkiem ēdienu un, kā izskatās, pārkāpj cilvēktiesību normas, tai skaitā tās pienākumus kā Eiropas Savienības dalībvalstij," norāda HRW pētniece Austrumeiropas un Balkānu pētniece Lidija Galla. Šādu rīcību viņa nosaukusi par "cinisku gājienu, lai piespiestu cilvēkus atteikties no saviem patvēruma iesniegumiem un pamest Ungāriju".

Starp tiem patvēruma meklētājiem, kam tika liegts ēdiens, bija divas afgāņu ģimenes un divi brāļi no Sīrijas. Viņu pieteikumi patvērumam Ungārijā tika atteikti, izmantojot jaunu patvēruma meklētāju izvērtēšanas procedūru. 

Reaģējot uz cilvēktiesību organizācijas "Hungarian Helsinki Committee" (HHC) ārkārtas iesniegumu, Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 10.augustā lika Ungārijas valdībai atsākt ēdiena izsniegšanu abām afgāņu ģimenēm. Pēc tam ECT apmierināja vēl trīs citus patvēruma meklētāju iesniegumus; vienu no tiem bija iesnieguši brāļi no Sīrijas.

Kopš 1.jūlija spēkā esošie likumi ļauj Ungārijai deportēt atteikumu saņēmušos patvēruma meklētājus pat tad, ja viņi apstrīdējuši lēmumu. 

Turklāt gandrīz jaunā procedūra ļauj par nederīgiem atzīt gandrīz visus patvēruma pieteikumus, ko iesnieguši migranti, kuri Ungārijā ieradušies caur Serbiju vai jebkuru citu drošu trešo valsti.

2017.gada martā pieņemtie labojumi patvēruma piešķiršanas likumā nosaka, ka patvēruma meklētājus, kas gaida deportāciju, var turēt īpaši tam paredzētās vietās, ieskaitot tranzīta zonas. Kamēr valdība nevarēja atteikumu saņēmušos patvēruma meklētājus izraidīt pēc apelācijas iesniegšanas, pārtika tiem netika liegta.

Ungārijas Imigrācijas un patvēruma birojs norādīja, ka Ungārijas likumi neuzliek pienākumu nodrošināt ar pārtiku "ārvalstnieku kontroles procedūras" ietvaros tranzīta zonās turētos migrantus. Taču vairāki starptautiskie cilvēktiesību līgumi un normas liek pret aizturētajiem izturēties cilvēcīgi un ar cieņu, kas nozīmē apgādāšanu ar pārtiku, ūdeni, nodrošināt higiēnas prasības un medicīnisko aprūpi, uzsver HRW.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu