Pētījums: grumbas pierē var norādīt uz priekšlaicīgu nāvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēki, kuriem pierē ir dziļas grumbas, varētu būt priekšlaicīgas nāves no kardiovaskulārām slimībām riska priekšā, atklāts jaunā pētījumā.

Pie šāda atklājuma nonāca franču zinātnieki pēc 20 gadu ilga pētījuma noslēgšanas, kas prezentēts Eiropas Kardiologu biedrībā (European Society of Cardiology).

Tulūzas Universitātes profesore Jolande Eskirola (Yolande Esquirol) pētījumā rakstīja, ka vairākas dziļas rievas cilvēka pierē var nozīmēt pat par 10 reizes lielāku priekšlaicīgas nāves iespēju no kardiovaskulārām kaitēm.

Lai arī pagaidām šī hipotēze nav pamatota ar stingriem iemesliem, tomēr viena teorija vēsta, ka tas varētu būt saistīts ar artēriju apkaļķošanos, proti, asinsvadi pierē ir ļoti mazi, tādējādi tie daudz ātrāk apkaļķojas, kas rezultātā var radīt rievas.

Tiesa, pētījumā arī ir minēts, ka rievas pierē nevajadzētu uzreiz uztvert kā kardiovaskulāro slimību priekšvēstnesi, tomēr būtu vērtīgi tādā brīdī veikt asinsanalīzes.

Pētījuma praktiskajā daļā tika izanalizēta 3200 pieaugušo liela grupa (32, 42, 52 un 62 gadu vecumā), kas visi bija ar labu veselību. Zinātnieki izpētīja un dokumentēja katra pētījuma dalībnieka pieres rievu dziļumu un skaitu.

Atklājās, ka cilvēki, kuriem piere bija gluda, bija mazāka kardiovaskulāro slimību riska priekšā nekā tie, kuriem bija izteikti grumbaina piere.

“Jo grumbaināka bija cilvēka piere, jo lielāks bija priekšlaicīgas nāves risks no kardiovaskulārām kaitēm. Tā kā fiziski augstu holesterīna līmeni asinīs vai hipertensiju sākuma stadijās sajust ir grūti, tad mēs nospriedām, ka grumbas pierē varētu būt viens no potenciālajiem rādītājiem,” piebilda Eskirola.

Pētnieki atzina: ja cilvēkam rodas aizdomas par kardiovaskulārām kaitēm, tad būtu strauji jāmaina dzīvesstils, piemēram, jāpievēršas fiziskām aktivitātēm un jāmaina uzturs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu