ASV karavīrs atzīstas mēģinājumos palīdzēt "Islāma valstij"

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Havaju salās dzīvojošs ASV Karavīrs trešdien tiesā atzinis vainu mēģinājumos palīdzēt džihādistu grupējumam "Islāma valsts",  tostarp piegādājot slepenu militāro informāciju un nododot dronu, ar ko izsekot citus amerikāņu karavīrus. Taču "teroristi", ar ko viņš mēģināja sadarboties, patiesībā bija slepenie aģenti, vēsta ziņu aģentūra AP.

35 gadus vecais seržants Ikaika Kangs tiesā atzina vainu visos četros pret viņu izvirzītajos apsūdzības punktos. 

"Es piegādāju (..) klasificētus dokumentus "Islāma valstij"," viņš teica, piebilstot, ka esot piegādājis arī dronu.

Ap 2016.gada sākumu vai agrāk Kangs kļuva par džihādistu grupējuma atbalstītāju, norādīja prokurors. Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklēšana tika sākta 2016.gada augustā.

Kangs aģentiem, kas izlikās par "Islāma valsts" kaujiniekiem, piegādāja lielu daudzumu dokumentu. Tie saturēja sensitīvu informāciju par ASV bruņoto spēku ieročiem, mobilo gaisa telpas menedžmenta sistēmu, dažādas militārās instrukcijas un dokumentus, kuros bija personiska informācija par ASV karavīriem.

Kangs bija armijas cīņas instruktors un uzņēma video treniņus, ko bija iecerējis izplatīt "Islāma valsts" kaujiniekiem Vidējos Austrumos.

Vienā no tikšanās reizēm ar aģentiem Kangs arābu un angļu valodā apliecināja lojalitāti "Islāma valstij" un noskūpstīja kaujinieku izmantoto karogu. Viņš teicis, ka gribot paņemt savu šauteni un cīnīties - "aizbraukt uz Honolulu, uz Vaikiki, un sākt šaut", teica prokuratūra.

Pēc šiem izteikumiem FIB aģenti viņu aizturēja.

Apmaiņā pret vainas atzīšanu prokuratūra neizvirzīs apsūdzību citos noziegumos, piemēram, par spiegošanas likumu pārkāpšanu, citiem ar terorismu saistītiem nodarījumiem un federālo ieroču noteikumu pārkāpšanu.

Domājams, ka Kangam varētu piespriest 25 gadu cietumsodu. Spriedums tiks pasludināts šā gada decembrī.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu