Aicina nekrist panikā par putnu gripu (25)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules veselības organizācija (PVO) pirmdien noraidīja minējumus par Eiropā gaidāmu putnu gripas pandēmiju, norādot, ka cilvēkiem nevajag veidot pretvīrusu zāļu "Tamiflu" krājumus. PVO Epidēmijas un pandēmijas direktorāta vadītājs Maikls Raiens pirmdien norādīja, ka putnu gripa ir dzīvnieku slimība, kas izplatījusies pārsvarā Āzijā.

"Mums ir jānorāda, ka šī problēma galvenokārt pastāv tikai Āzijā," sacīja Raiens. Viņš uzsvēra, ka Āzijā, kur cilvēkiem ir daudz lielāks kontakts ar mājputniem un kur putnu gaļu uzturā lieto vairāk, apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits starp cilvēkiem ir tikai virs simta. Cilvēki ar putnu gripu saslimuši tikai pēc cieša un ilga kontakta ar slimajiem putniem vai lietojuši uzturā nepietiekami apstrādātu putnu gaļu. Lietojot uzturā termiski apstrādātu putnu gaļu, nav iespējams saslimt ar putnu gripu. Turcijā un Rumānijā apstiprinātais vīrusa paveids H5N1 pagaidām nav izplatījies starp cilvēkiem, sacīja Raiens, tomēr neizslēdzot šādu iespēju. PVO arī neiesaka cilvēkiem panikā iepirkt pretvīrusu zāles "Tamiflu", cerot, ka tās aizsargās pret putnu gripu. PVO norāda, ka "Tamiflu" var samazināt slimības iespaidu, taču tā nav vakcīna, kas novērsīs saslimšanu. Organizācija iesaka valstīm izveidot zāļu rezerves, kuru pietiek ceturtdaļai populācijas, lai varētu ātri rīkoties iespējama slimības uzliesmojuma gadījumā. "Ja vīrusu konstatēsim ātri un sapratīsim izplatīšanās metodi, mums varbūt būs neliels iespēju logs, lai apturētu vīrusu vai arī ievērojami aizkavētu ārkārtas situācijas rašanos," sacīja Raiens. Šveices kompānijas "Roche" ražotās "Tamiflu" pagaidām ir visefektīvākās pieejamās zāles pret putnu gripu. "Roche" paziņoja, ka daļu no zāļu ražošanas ilgajiem procesiem tā nodrošina ar līgumsaistībām, taču kompānija atsakās atteikties no savām patenta tiesībām, lai tās varētu ražot arī citi ražotāji un līdz ar to zāles kļūtu lētākas. Tajā pašā laikā Indijas zāļu ražotājs "Cipla" ir paziņojis, ka gatavojas ražot nepatentētu šo zāļu versiju, lai lētāk pārdotu jaunattīstības valstīm.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu