Dāvinājuma līgums aiz atlīdzības un aiz devības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Jautājums: Man no tēva mantojumā ir zeme. Pagaidām to izmanto mana vīra mazmeita no pirmās laulības. Viņa nomaksā zemes nodokli. Vai es varu viņai zemi dāvināt? Bērnu man nav. Atbilde: Ar jums piederošo zemes īpašumu jūs varat rīkoties pilnīgi brīvi, ja vien tas ir ierakstīts zemesgrāmatā. Zemesgrāmatā ierakstītu zemi jūs varat dāvināt, noslēdzot dāvinājuma līgumu. Dāvinājuma līgums ir divpusējs. Lai to noslēgtu, nepieciešama abu pušu piekrišana. Dāvinājuma priekšmets šajā gadījumā ir zemes gabals, kuru īpašnieks dāvina apdāvināmajam. Dāvinājuma līgums var būt divu veidu — dāvinājums aiz atlīdzības un dāvinājums aiz devības. Dāvinājuma līgumu aiz atlīdzības visbiežāk noslēdz tad, ja dāvinātājs vēlas pateikties par saņemtajiem pakalpojumiem. Dāvinājumu aiz devības visbiežāk slēdz radinieku starpā. Dāvinājuma līgumā var ierakstīt citus papildu nosacījumus, piemēram, aizliegumu dāvinātāja dzīves laikā zemi atsavināt citām personām. Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka dāvinājuma līgumu, kas noslēgts aiz devības, var arī atsaukt. Taču to nevar izdarīt vienpersoniski. Ja abas puses vienojušās par līguma atcelšanu, noslēdzams atcēlējlīgums. Saskaņā ar šo līgumu īpašuma tiesības atkal pāriet dāvinātājam un tās nostiprināmas zemesgrāmatā uz viņa vārda. Ja par līguma atcelšanu puses nevar vienoties, tad to var atcelt tiesā. Tikai tad jānorāda, kāpēc dāvinātājs vēlas atcelt dāvinājuma līgumu. Iemesls varētu būt, piemēram, apdāvinātā necienīga izturēšanās pret dāvinātāju, līguma nosacījumu neizpilde vai cits. Jāņem vērā, ka aiz atlīdzības noslēgtu dāvinājuma līgumu nevar atsaukt. Bieži vecāka gadagājuma cilvēki noslēdz dāvinājuma līgumu cerībā, ka apdāvināmais viņiem sniegs atbalstu vecumdienās. Tādos gadījumos iesaku labāk slēgt uztura līgumu, kas garantē kopšanu, ārstēšanu un cita veida nepieciešamo palīdzību. Zemes gabala dāvinājuma līgumam jābūt rakstveidā, notariāls apstiprinājums nav obligāts. Taču pie notāra jāapstiprina nostiprinājuma lūgums par īpašuma tiesību nostiprināšanu uz apdāvināmā vārda, kas iesniedzams zemesgrāmatu nodaļā. Nostiprinājuma lūgumam pievienojami šādi dokumenti: dāvinājuma līgums (oriģināls);

  • zemes robežu plāns,

  • Valsts zemes dienesta izziņa par zemes kadastrālo novērtējumu;

  • zemesgrāmatu akts (apliecība) — oriģināls;

  • izziņa par valsts nodevas samaksu;

  • izziņa par kancelejas nodevas samaksu.

  • Jāņem vērā, ka īpašuma tiesības uz zemesgabalu apdāvinātajam radīsies tikai pēc tam, kad zemesgrāmatu nodaļā tās nostiprinās uz viņa vārda.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu