LK neauditētā peļņa pērn - 60 miljoni ASV dolāru

LETA
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pildot Rīgas Fondu biržas (RFB) prasības, līdzšinējā AS "Latvijas kuģniecība" (LK) valde šodien iesniegusi informāciju par neauditētajiem darbības rezultātiem, kas liecina, ka pagājušajā gadā LK koncerna peļņa sasniedza 60 miljonus ASV dolāru (31 miljonu latu).

Kā šodien žurnālistiem skaidroja līdzšinējās LK valdes loceklis Aivars Enkuzens, puse no šīs summas jeb 30 miljoni ASV dolāru (aptuveni 15 miljoni latu) radusies no saimnieciskās darbības, savukārt atlikušo daļu veido pērn veiktā flotes vērtības paaugstināšana. Viņš skaidroja, ka iepriekš tika pasūtīts LK kuģu vērtējums, lai noskaidrotu to tirgus vērtību. Atbilstoši tam iepriekšējos gados tika veikta kuģu norakstīšana. Bet attiecībā uz dažiem jaunākiem kuģiem valde secinājusi, ka tie neatbilst norakstāmiem kuģiem, tādēļ šī vērtība "atlikta atpakaļ". Kopumā pērn LK iegādājās trīs 2003.gadā uzbūvētus kuģus, informēja valdes loceklis. Šo kuģu iegādei tika piesaistīts banku finansējums. Tāpat pagājušajā gadā tika modernizēta lielākā daļa LK vecās flotes, noslēgti līgumi par 14 jaunu tankkuģu būvi. Visas šīs darbības veiktas saskaņā ar iepriekšējos gados apstiprināto stratēģiju par LK flotes atjaunošanu un uzņēmuma konkurētspējas paaugstināšanu, sacīja Enkuzens. Savukārt patlaban līgums par 360 miljonu ASV dolāru (aptuveni 191 miljons latu) kredītu, kas paredzēts jauno kuģu būvei, pēc viņa domām, ir apdraudēts. Līdzšinējās LK valdes loceklis, viceprezidents Valērijs Godunovs žurnālistiem sacīja, ka uzņēmums var zaudēt reputāciju un iekļūt palielinātā riska uzņēmumu grupā. Tādā gadījumā bankas līdz LK privatizācijai ņemtos kredītus varot atsaukt jebkurā brīdī. Tā kā līdz šodienai LK nevarēja iesniegt auditētos pagājušā gada darbības rezultātus, uzņēmums RFB informējis par neauditēto peļņu. Ņemot vērā darba režīmu, pēc Enkuzena teiktā, nav bijis iespējams iesniegt pilnīgus datus. LK akcijas tiek kotētas RFB Oficiālajā sarakstā. Kopumā uzņēmums ir emitējis 200 miljonus akciju - tās visas atrodas publiskajā apgrozībā. Lielākais LK akcionārs ir AS "Ventspils nafta", kurai pieder 49,94% kuģniecības kompānijas akciju. LK koncerns 2003.gadu noslēdza ar 8,8 miljonu latu lielu peļņu.

Svarīgākais
Uz augšu