Kā pieradināt kucēnu prasīties ārā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kamēr kucēns nav vakcinēts, ar peļķītēm un kaudzītēm mājās jāsamierinās. Kaut arī tā būtu privātmāja ar iežogotu teritoriju, ārā mazo suņa bērnu drīkst vest tikai pēc vakcinēšanas!

Ja kucēns vakcinēts agri — sešu nedēļu vecumā, pastaigās četrkājaino draugu varēs sākt vest no divarpus mēnešiem. Optimālais vecums vakcinēšanai ir septiņas astoņas nedēļas — tad kucēnu var sākt radināt iet ārā no trīs mēnešu vecuma.

Līdz tam laikam mazo dekoratīvo šķirņu sunīšus parasti pieradina, gluži kā kaķus, iet uz kastīti vai dabiskās vajadzības nokārtot kādā noteiktā vietā, piemēram, vannasistabā vai tualetē. Dažkārt tā tiek mācīti arī lielo šķirņu pārstāvji. Taču nav mazums suņabērnu, kuri līdz trim mēnešiem kārtojas, izvēloties vietu pēc saviem ieskatiem, un tas saimniekam vienkārši jāpacieš.

Tikai retos gadījumos četrus piecus mēnešus vecs kucēns vēl neprasās ārā. Tādā gadījumā ikreiz, tiklīdz kucēns pamodies no miega, četrkājainis jāņem padusē un jāiznes laukā, taču jābūt kucēna tuvumā tik ilgi, kamēr viņš tiešām nokārto savas dabiskās vajadzības. Tāpat ieteicams rīkoties ikreiz pēc kucēna barošanas.

Sodīt — iekaustīt vai bāzt kucēna degunu peļķītē — gan nevajadzētu, parasti šāda metode nelīdz. Jārēķinās, ka līdz sešu septiņu mēnešu vecumam kucēnam — lai cik viņš tīrīgs un mācīts — kādreiz var gadīties peļķīte arī tam nepiemērotā vietā.

Zooveikalos nopērkami arī speciāli līdzekļi, ko var uzsmidzināt tām vietām, kas nu nekādi nav piemērotas dabisko vajadzību kārtošanai. Līdzeklis satur kādu specifisku vielu ar dzīvniekam netīkamu smaku, kas viņu atturēs no tualetes ierīkošanas, piemēram, uz paklāja (cilvēka degunam parasti šī smarža ir patīkama, tai piemīt citronu vai apelsīnu aromāts; līdzekļa cena — no diviem līdz pieciem latiem). Taču tas ne visos gadījumos būs problēmas risinājums, labākais ir saimnieka pacietība.

<EM>www.patversme.lv</EM>

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu