Ūdens, vējš un cilvēks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedz jahtas līdz mums nokļūtu nedz taptu arī nākamais stāsts, ja nebūtu vēja. Par to nereti dzirdēts sakām- tas ir trešās tūkstošgades sporta veids, ar neierobežotu brīvības sajūtu un vēl neizzinātām iespējām. Ūdens, vējš un cilvēks rubrikā prāta brīvdienas.

Agnese Vārpiņa: Daudzus tas noteikti pārsteigs, taču ir pietiekami daudz tādu, kuru izpratnē labs laiks ir ar milzīgu vēju, kas nereti ir arī diezgan auksts. Un tad viņi dodas uz, piemēram, tādu vietu kā Ventspils, lai nodarbotos ar ūdenssportu.

Par populārāko un ātrāk progresējošo sporta veidu var uzskatīt kaitbordu- dēļošanu ar pūķi. Sporta veida pirmssākumi nav meklējami kaut kur Havaju salās vai Kalifornijā, bet gan Eiropā, kad kaut kas līdzīgs kaitbordam veidojās 70-tajos gados. Gadu no gada, kaitbordu attīstīja šķiet visi ūdenssporta veidi- tajā savu atravu ielikuši gan braucēji ar ūdensslēpēm, gan vindsērfinga pārstāvji. Savukārt pirmo piepūšamo kaitu 1984.gadā patentēja divi franču sērferi Domeniks un Bruno Legano, tā arī sākās mūsdienu kaita vēsture. Un nu līdz ar visu pasauli tas kļūst aizvien populārāks arī Latvijā.

Agnese: Cik sen tu jau nodarbojies ar kaitbordu?

Renārs Bīrmanis, “Board.lv” kaitborda komandas braucējs: “Šī būs trešā vasara, bet nevar jau teikt, cik gadus tu nodarbojies, bet gan cik dienas brauc, jo brīžiem ir vējš, brīžiem nav. Man patīk vairāk braukt lielā vējā un tās dienas ir mazāk.

Ļoti atraktīvs sporta veids, ir iespēja lidot 10 metru augstumā, cilvēkiem patīk skatīties. Tev ir brīvība, ir pūķis un dēlis, tas ir pirmkārt. Otrkārt, ar pūķi var aizbraukt jebkur, vai ar lidmašīnu, vai vilcienu, tā ir maza somiņa, mazs dēlis, tu esi ļoti mobils.”

Agnese: Kā zināms ūdens sports var sagādāt dažādas sāpes, nepatikšanas, vai arī kaitbordā ir bīstamas lietas?

Renārs: “Protams, jāievēro visi drošības pasākumi, ir bijuši gadījumi tādi nepatīkami.”

Report.: Kaits var iekarināt kokā, izvilkt uz vēdera pa smiltīm vai ielidināt kādā tuvējā mājas logā, tāpēc labāk mācīties instruktoru klātbūtnē.

Renārs: “Mēs esam izdomājuši taisīt tādus speciālus apmācības kursus. Cilvēks nopērk pūķi, tad viņam, piemēram, bonusā pirmais seminārs par brīvu. Bet vispār, ja cilvēks ir gribošs braukt, tad iemācīties var jau pirmajā dienā.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu