Arvien vairāk bērnu tiek šķirti no ģimenēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: TT NEWS AGENCY

Bērnu tiesību aizsardzība ir viena no RPP galvenajām darba prioritātēm. Visbiežāk ar vardarbību pret bērniem, audzināšanas pienākumu nepildīšanu, vai arī bērnu izdarītiem pārkāpumiem saskaras tieši autopatruļu darbinieki, kuriem nekavējoties, notikuma vietā jāpieņem lēmums, TVNET pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Toms Sadovskis.

Vēl pavisam nesen tika ziņots par gadījumu, kad Vecmīlgrāvī pēc pamatīga skandāla no ģimenes šķirti trīs bērni.

Likumsargus pie norādītā daudzdzīvokļu nama ieejas sagaidīja izsaucēja. Sieviete parādīja lūpu, kura bija pārsista, kā arī pastāstīja, ka viņas vīrs ir satrakojies. Izsaucēja bija izskrējusi no mājokļa plānās virsdrēbēs un zeķēs. Jau pirmo sarunas minūšu laikā likumsargi no izsaucējas sajuta alkoholam raksturīgo smaku. Tāpat kundze neskaidri atbildēja uz jautājumiem par vakara notikumiem, vien noteica, ka mājoklī atrodas trīs mazgadīgi bērni.

Zvanot pie daudzdzīvokļu namu ieejas, nama ārdurvis atvēra sievietes agresīvi noskaņotais vīrs. Kungs sarunas laikā nepārtraukti savu mīļoto saukāja dažādos rupjos vārdos, kā arī viņu dažādi mēģināja noniecināt par policijas iesaistīšanu vardarbīgā ģimenes konflikta risināšanā.

Noskaidrots, ka bērni ir 7, 6 un 3 gadus veci. Vecākajai meitenei nākamajā dienā bija gaidāma pirmā skolas diena. Savukārt abi vecāki tā vietā, lai gatavotos bērna svarīgajam notikumam, bija piedzērušies.

Pārbaudot abu personu datus, vīrietis kādu laiku lūkojās uz likumsargu šaujamieročiem, kad pēkšņi noteica, ka izvilkšot ārā arī savu pistoli. Vīrietis aizgāja līdz sekcijas plauktam un no tā izņēma šaujamieroci, lai padižotos. Viens no likumsargiem izvilka dienesta šaujamieroci un nekavējoties lika pistoli nolikt atpakaļ vietā. Kungs policistu prasību izpildīja. Vienlaikus par notikušo informēta arī Valsts policija.

Tāpat likumsargi sazinājās ar dežūrdaļu, lai uz notikuma vietu atved alkometru. Abiem vecākiem veiktas alkohola koncentrācijas pārbaudes izelpās. Testu laikā bērnu mātei konstatēts 2,87 promiļu reibums, savukārt bērnu tēvam 2,23 promiļu reibums.

Drīz vien mājoklī ieradās Valsts policijas darbinieki, kuri pārņēma darbu ar vīrieti un ieroci izņēma. Kungs Valsts policijas darbiniekiem sākotnēji noliedza, ka ieroci izvilcis, taču vēlāk taisnojās, ka to vēlējies tikai parādīt. Agresīvais izsaucējas dzīvesbiedrs tika aizturēts un nogādāts tuvākajā Valsts policijas iecirknī turpmāko procesuālo darbību veikšanai.

Jāpiebilst, ka sarunas laikā likumsargiem radās aizdomas, ka izsaucēja varētu būt ceturtā bērna gaidībās. Jautājot par grūtniecību, iereibusī sieviete apstiprināja kārtības sargu aizdomas. Tikmēr pārējās atvases šķirtas no ģimenes un nogādātas krīzes centrā.

Bērns nošķirams, ja ir aizdomas par aprūpes trūkumu vai vardarbību

Policija bērnu var šķirt no ģimenes, ja bērna dzīvība, veselība vai attīstība ir nopietni apdraudēta vardarbības dēļ vai ir pamatotas aizdomas par vardarbību pret bērnu, kā arī aprūpes trūkuma vai mājas apstākļu dēļ.

Konstatējot apdraudējumu, policija pieņem lēmumu šķirt bērnu no ģimenes un nogādāt viņu sociālās palīdzības iestādē. Par situāciju ģimenē kārtības sargi paziņo arī Sociālām dienestam un Bāriņtiesai.

Nodrošinot sabiedrisko kārtību pilsētā, policijas darbinieki bieži vien saskaras ar bērniem, kuri ir nokļuvuši nelaimē, nokavējuši sabiedrisko transportu, apmaldījušies vai cietuši no citām personām, secinājusi RPP.

2017.gadā RPP no ģimenēm šķīrusi 118 bērnus, kas ir tieši divreiz vairāk nekā gadu iepriekš, kad no ģimenēm šķirti 59 bērni. Tas gan nenozīmē, ka ģimeņu, kuros bērni aug nelabvēlīgos apstākļos, skaits pieaug.

Drīzāk lielais izsaukumu pieaugums saistāms ar to, ka sabiedrība vairs nav tik vienaldzīga, kā bija iepriekš. Arī tādi gadījumi, ka Ivana traģēdija un RPP izplatītie video, kuros redzams, kādos apstākļos bērniem nākas dzīvot, ļauj iedzīvotājiem labāk atpazīt vardarbību un ziņot par to policijai.

Arvien biežāk policija saņem izsaukumus no iedzīvotājiem, kuri aiz sienas dzird bērna raudāšanu vai citu aizdomīgus trokšņus blakus dzīvoklī.

Agrāk šādu izsaukumu skaits bija mazāks, jo kaimiņi negribēja jaukties citu kaimiņu “privātajās lietās”. Savukārt pēdējo pāris gadu laikā šī tēma ir aktualizēta sabiedrībā, tādēļ arī kaimiņi ir “atmodušies” un ziņo biežāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu