ASV dienvidaustrumu piekrastei tuvojas postošākā viesuļvētra kopš 1989. gada

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Īpašnieki Ziemeļkarolīnas piekrastē aiznaglo sava restorāna skatlogus, gatavojoties viesuļvētrai "Florence".
Īpašnieki Ziemeļkarolīnas piekrastē aiznaglo sava restorāna skatlogus, gatavojoties viesuļvētrai "Florence". Foto: Matt Born/TT NYHETSBYRÅN

Jau pieci ASV štati izsludinājuši ārkārtas situāciju, gatavojoties sagaidīt viesuļvētru "Florensa" - spēcīgāko no viesuļvētrām, kas skārušas ASV dienvidaustrumu piekrasti teju pēdējo 30 gadu laikā. Meteorologi brīdina, ka tuvākās diennakts laikā tā būtiski pieņemsies spēkā.

Varas iestādes jau paziņojušas, ka turpmāko 48 stundu laikā situācija varētu strauji pasliktināties un pastāv nopietni plūdu draudi.

Šobrīd "Florensa", kuras centrā vēja ātrums sasniedz 60 metrus sekundē, tiek klasificēta kā 4. kategorijas viesuļvētra. Sagaidāms, ka tā sasniegs ASV piekrasti ceturtdien, 13. septembrī, Ziemeļkarolīnas štata teritorijā.

Tiek prognozēts, ka tā turpinās pieņemties spēkā un pārtaps 5. kategorijas orkānā, vēju ātrumam, iespējams, sasniedzot pat 253 kilometrus stundā (70,2 metrus sekundē).

Viesuļvētras ietekme jau jūtama piekrastes barjeru salās, kuru pludmalēs veidojas bīstamas bangu atplūdu straumes un jūras ūdens jau applūdinājis vienu no štata nozīmes ceļiem.


Ārkārtas stāvoklis šobrīd izsludināts piecos štatos - Virdžīnijā, Mērilendā, Ziemeļu un Dienvidkarolīnā, kā arī Vašingtonas apgabalā.
Savā jaunākajā prognozē ASV Nacionālais meteoroloģijas dienests (NWS) pauž, ka turpmāko divu dienu laikā "Florensa" pamazām pieņemsies spēkā.
NWS arī brīdina, ka dienvidaustrumu piekrastē viļņu augstums var sasniegt 3.6 metrus.

Foto: NOAA / HANDOUT/NOAA

Prezidents Tramps 11. septembrī parakstījis ārkārtas situācijas deklarācijas Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas štatam, kas paredz federālā budžeta līdzekļu atvēlēšanu cīņai ar stihiju.

Ziemeļkarolīnas, Dienvidkarolīnas un Virdžīnijas štata piekrastes teritorijās izsludināta piespiedu evakuācija, kura varētu attiekties uz vairāk nekā miljonu iedzīvotāju.

Meteorologi un politiķi aicinājuši iedzīvotājus uztvert brīdinājumus par tuvojošos vētru nopietni.

"Šī vētra ir briesmone. Tā ir liela un ļauna. Tā ir ārkārtīgi bīstama, dzīvībai bīstamam, vēsturiska viesuļvētra," sacīja Ziemeļkarolīnas gubernators Rojs Kūpers, piebilstot, ka tādus viļņus un vēju viņi vēl nebūs pieredzējuši.

Foto: RANDALL HILL/REUTERS

Netālu no vietas, kur tiek prognozēta viesuļvētras saskare ar sauszemi Ziemeļkarolīnā, atrodas Brunsvikas atomelektrostacija.

Meteorologi brīdina, ka viesuļvētras ietekme būs jūtama pat 100 jūdžu (170 km) attālumā.

Tiek prognozēts, ka postošā spēka ziņā "Florensa" būs pielīdzināma viesuļvētrai "Hugo", kas 1989. gadā prasīja 49 cilvēku dzīvības un nodarīja postījumus 7 miljardu dolāru apjomā.

Foto: Alex Brandon/TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ken Blevins/TT NYHETSBYRÅN

Virdžīnijas gubernators Ralfs Nordems brīdinājis, ka štata iedzīvotājus gaida "katastrofāli plūdi iekšzemē, ļoti spēcīgs vējš un plaši energoapgādes traucējumi".

Vietām tiek prognozēti pat 50 cm nokrišņu. Nokrišņu daudzums varētu pat palielināties, ja "Florensa", sasniegusi iekšzemi, strauji zaudēs ātrumu.

ASV Kara flote jau izsūtījusi atklātā jūrā 30 kuģus, kas bāzēti Virdžīnijas ostās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu