Uzņēmēji bažīgi par partiju solītajiem tēriņiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Daudzas politiskās partijas galveno uzsvaru liek tieši uz budžeta izmaksu pozīcijām, kas raisa bažas par partiju programmu ilgtspēju, norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

LTRK informēja, ka 10.septembrī Daugavpilī notika LTRK Latgales reģiona padomes diskusija ar politiskajām partijām, lai noskaidrotu politiķu galvenās prioritātes attiecībā uz reģiona uzņēmēju aktuālajiem jautājumiem, kā arī to risinājumiem pēc vēlēšanām.

Diskusijā uz tikšanos bija aicinātas partijas ar potenciālu pārvarēt 2% barjeru, tostarp Latvijas Reģionu apvienība (LRA), Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TV/LNNK), "KPV LV", "Progresīvie", "Attīstībai/Par!", "Saskaņa", "Jaunā Vienotība" un citas Diskusijā piedalījās arī dažādu nozaru uzņēmēji.

Uzņēmēji akcentēja, ka vispirms būtu jāatrisina gan darbavietu gan darbaspēka pieejamības, uzņēmumu ražības un eksportspējas, ka arī investīciju piesaistes jautājumi, tā rezultātā palielinot ieņēmumus par samaksātajiem nodokļiem.

Tāpat būtu jāvērš vairāk uzmanības uz ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumiem, bet tikai pēc tam algu, pensiju un veselības aprūpes budžeta jautājumiem.

Taču daudzas partijas galveno uzsvaru pašreiz liek tieši uz izmaksu pozīcijām, kas raisa bažas par partiju programmu ilgtspēju, norāda LTRK.

"Attīstībai/Par", prezentējot savu vīziju, runāja par Kohēzijas fondu finansējuma piesaisti Latvijas reģioniem, gūstot vispārēju atbalstu. Līdzīgas idejas ne mazāk skaidri izskanēja arī citu partiju vēstījumos.

Klātesošie pauda vēlmi VL-TV/LNNK prezentētos tautsaimniecības piedāvājumus izvērst kopējā partijas politikā, kas pašreiz vairāk balstās uz kultūru.

"Jaunā Konservatīvā partija" (JKP) un "KPV LV" lielu uzsvaru lika uz nesaimnieciskuma novēršanu valstī, piedāvājot tam risinājumus.

Uzņēmēju skatījumā padziļinātu izpratni par situāciju reģionos izrādīja "Saskaņas", "Jaunās Vienotības" un LRA pārstāvji. LRA un "KPV LV" nāca klajā ar idejām būtiskai reģionālai attīstībai, ko atzinīgi novērtēja klātesošie.

Uzņēmēju ieskatā daudzu partiju prezentētie mērķi lika domāt par to, vai tos ir iespējams realizēt pie esošā budžeta. Nav pilnvērtīgi izvērtēta iecerēto darbību negatīvā ietekme uz mazāk pelnošajiem uzņēmējiem, kas pārsvarā atrodas Latgalē.

Tāpat uzņēmējus satrauca fakts, ka programmas fokusētas uz iekšējā patēriņa palielināšanu, bet nav padomāts par konkurētspējas veicināšanu eksportā. Visaugstāko precizitāti budžeta jautājumos uzrādīja ZZS, paredzot stabilākās nākotnes perspektīvas.

Savukārt, diskutējot par Latgales sociāli ekonomisko zonu, partijas un uzņēmēji bija vienisprātis, ka tā darbība ir neefektīva un uzlabošanas temps ir nepieņemami lēns.

Diskusijas ar 13.Saeimas partiju kandidātiem rezultātā pieņemts lēmums veicināt sadarbību kopīgu mērķu realizēšanai arī pēc vēlēšanām.

LTRK uzskata, ka katrā partiju programmā ir vērtīgas idejas, par kurām tālākās diskusijas notiks jau novembrī, tāpēc ikviens uzņēmējs tiek aicināts paust viedokli un iesaistīties sarunās arī turpmāk.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu