NATO manevros virs Eiropas izmēģina militāro lidaparātu pārtveršanu

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas, Francijas un Vācijas iznīcinātāji trešdien virs Rietumeiropas NATO mācību ietvaros simulēja militāro lidaparātu pārtveršanu. Piloti tika apmācīti, lai nodrošinātos pret Krievijas lidaparātu patvaļīgu NATO valstu gaisa telpas pārkāpšanu, kā arī demonstrētu vienotus Eiropas centienus aizsargāt savu gaisa telpu, vēsta aģentūra "Reuters".

Mācībās piedalījās iznīcinātāju piloti no 10 NATO dalībvalstīm. Ar "gaiss-gaiss" tipa raķetēm aprīkotie iznīcinātāji izspēlēja Beļģijas gaisa spēku militārā transporta lidmašīnas pārtveršanu ceļā uz Spāniju. Piloti veica lidaparāta vizuālo inspekciju, manevrējot ap tās spārniem ar ātrumu 900 kilometri stundā.

Kopš Krimas aneksijas 2014.gadā NATO pieredzējis lielu skaitu pārkāpumu no Krievijas puses. 2016.gadā NATO gaisa telpā Krievijas lidmašīnas pārķertas 870 reižu, lielā daļā gadījumu pārkāpumi notikuši Baltijas valstu gaisa telpā.

NATO mācības notika laikā, kad Krievija rīko lielākos militāros manevrus kopš Padomju Savienības sabrukuma. Saskaņā ar Krievijas publiskoto informāciju, tajos piedalīsies ap 300 000 karavīru un 1000 lidaparātu.

Foto: REUTERS/SCANPIX

"NATO ir būtiska. Tas nav teorētisks [treniņš]," norāda Spānijas Gaisa spēku ģenerālleitnants Garsija Severts, atrodoties Beļģijas militārā transporta lidmašīnā, kamēr Itālijas "Eurofighter" iznīcinātāji no ārpuses pietuvojās pilota kabīnei.

"Mēs ne vienmēr esam spējuši veiksmīgi parādīt nodokļu maksātājiem, ka mums ir līdzekļi un spējas, lai pasargātu iedzīvotājus," viņš atzina.

Kā norāda "Reuters", Eiropas valstis cer, ka šādi izmēģinājumi parādīs reģiona aizsardzības spējas, ko jūlijā notikušajā NATO samitā asi kritizēja ASV prezidents Donalds Tramps, sakot, ka Eiropa aizsardzībā iegulda pārāk maz naudas. 

Foto: REUTERS/SCANPIX

NATO gaisa patrulēšanas misijas spēj patvaļīgi gaisa telpā ielidojušus kaujas lidaparātus novirzīt, piespiest tos nolaisties vai pat notriekt. NATO norāda, ka gaisa patrulēšana nav vērsta konkrēti pret Krieviju. Taču Krievijas veikto gaisa telpas pārkāpumu skaits pēdējos gados ir palielinājies. 

7.septembrī divi ASV iznīcinātāji pār Ziemeļu ledus okeānu pavadīja divus svešā gaisa telpā ielidojušus Krievijas bumbvedējus, kamēr Krievija arī ir pārtvērusi ASV bumbvedējus. Analītiķi brīdina, ka šādi strīdi gaisa telpā virs Vidusjūras, Baltijas jūras un Melnās jūras rada plašāka konflikta risku.

Abas puses vaino viena otrus pilotus bīstamā uzvedībā. NATO apgalvo, ka Krievijas militārie lidaparāti regulāri ignorējot starptautiskās drošības normas, piemēram, prasības atbildēt gaisa kontrolieriem identificēt sevi. Krievija uzstāj, ka visi tās lidojumi notiek saskaņā ar starptautisko likumdošanu.

Pašlaik katra NATO dalībvalsts pati aizsargā savu gaisa telpu, izņemot gadījumus, kad valstīm pašām nav iznīcinātāju - kā Baltijas valstīm. Notiek pārrunas par jaunu "vienoto debesu" vienošanos, kas ļautu NATO dalībvalstīm aizsargāt vienai otras gaisa telpas, taču priekšlikums sastapies ar pretestību politiskajās aprindās.

Oktobrī un novembrī Norvēģijā notiks lielākās NATO mācības kopš 2002.gada. Tajās piedalīsies vairāk nekā 40 000 karavīru, tai skaitā no Somijas un Zviedrijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu