''Baltic Agro'': Šogad Latvijā būtiski augušas iesēto ziemas rapšu platības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Latvijā būtiski augušas iesēto ziemas rapšu platības, salīdzinot ar pagājušo gadu, aģentūrai LETA pavēstīja graudu iepircēja, agroķīmijas un lopbarības tirgotāja "Baltic Agro" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas apkopotajiem datiem par pārdoto sēklu daudzumu un novērojumiem zemnieku saimniecībās.

Tāpat kompānijā atzīmēja, ka ziemas rapšu seja visos Latvijas reģionos ir noslēgusies.

Pēc "Baltic Agro" pārstāvju skaidrotā, šogad iesēto ziemas rapšu sējumu platību pieaugumu veicinājuši labvēlīgie klimatiskie apstākļi un straujie ražas novākšanas tempi, kā arī šādu izvēli ietekmējis ekonomiskais pamatojums, jo rapšu iepirkuma cenas pēdējos gadus bijušas pietiekami augstas un ne tik ļoti mainīgas kā graudaugiem.

"Rapšu audzēšanas izmaksas ir augstākas nekā graudaugiem, bet arī ieņēmumi no viena hektāra ir augstāki. To audzēšana ir rentabla, ja no viena hektāra novāc trīs un vairāk tonnas rapšu sēklu. Ja ievēro sējas termiņus un izvēlas piemērotus agrotehniskos pasākumus, šāda ražība sasniedzama visos Latvijas reģionos," sacīja "Baltic Agro" Jelgavas servisa centra vadītājs Egils Sviķis.

Vienlaikus "Baltic Agro" pārstāvji atgādināja, ka ziemas rapšu ražību ietekmē ziemošanas apstākļi. Ik gadus kādas platības izsalst, vai gatavības stadijā tos "izsit" spēcīgas lietus gāzes un krusa.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Baltic Agro" pērn strādāja 132,418 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,6% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 8,9% un bija 2,699 miljoni eiro.

"Baltic Agro" reģistrēta 1994.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3,802 miljoni eiro. "Baltic Agro" pilnībā pieder Dānijas lauksaimniecības uzņēmumu kooperatīvam "Dava Agravis International Holding", kas apvieno vairākus desmitus tūkstošu fermeru un lauksaimniecības produktu ražotāju firmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu