Sankciju dēļ Potaņina "Noriļskas niķelis" daļu ražošanas grib pārcelt uz Ķīnu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas oligarhs Vladimirs Potaņins
Krievijas oligarhs Vladimirs Potaņins Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Rietumvalstu noteikto sankciju dēļ Krievijas lielākais metalurģijas koncerns "Noriļskas niķelis" gatavojas pārcelt vara koncentrāta ražošanu no Noriļskas apkārtnes uz Ķīnu.

Uzņēmuma vadītājs un galvenais akcionārs Vladimirs Potaņins intervijā Krievijas ziņu aģentūrai "Interfax" paudis, ka šo lēmumu ietekmēja aprīļa sākumā ASV un Lielbritānijas izziņotās sankcijas, kuru dēļ klienti atsakās no uzņēmuma ražotajiem metāliem.

ASV un Lielbritānija aprīļa sākumā aizliedza metālu tirdzniecības biržām pieņemt jaunu Krievijas ražoto alumīniju, varu un niķeli un aizliedza metālu importu uz ASV un Lielbritāniju.

Potaņins arī atzīst, ka sankciju dēļ ir apgrūtināti norēķini, nākas savu produkciju pārdot par zemākām cenām, kā arī vairs nav piekļuves rietumu tehnoloģijām, kas savukārt sarežģī vides prasību ievērošanas nodrošināšanu. 

"Šis spiediens lika aizdomāties par to, kā labāk nogādāt mūsu preci noieta tirgos. Viens no šādiem nestandarta risinājumiem ir daļas ražošanas pārcelšana uz patēriņa tirgiem," klāstījis Potaņins.

"Tas ļaus mums tuvināt preci patēriņa vietai, un tādā veidā galaprodukts tiks tirgots kā Ķīnā ražots. Ķīniešu precēm jau ir grūtāk piemērot sankcijas Ķīnā, nekā Krievijas precēm, kas tiek ievestas Ķīnā," cerīgs ir biznesmenis. 

Projekta realizācijai Ķīnā plānots izveidot kopuzņēmumu, kuram ik gadu no Krievijas pa Ziemeļu jūras ceļu tiks piegādāti aptuveni 2 miljoni tonnu vara koncentrāta. Pēc Potaņina teiktā, vara rūpnīcas slēgšana Krievijā un jaunās palaišana Ķīnā tiks sinhronizēta, un jaunas iekārtas Ķīnā plānots uzbūvēt līdz 2027. gada vidum.

Kurš būs partneris Ķīnā un vai vispār tāds ir atrasts, biznesmenis pagaidām neatklāj. Pēc viņa sacītā noprotamas bažas, ka, atklājot pārāk daudz informācijas, Rietumvalstis varētu piemērot sankcijas, kuru dēļ šis projekts apstāsies. 

"Spilgts piemērs tam, kā mūsu plāni sabrūk to atklāšanas brīdī, ir sankcijas pret tokenizācijas platformu "Atomaiz", kurā mēs investējām. Tiklīdz tirgū kļuva zināms, ka digitālie finanšu aktīvi tiek izskatīti kā viens no alternatīviem norēķinu, tostarp starpvalstu, veikšanas veidiem, tā uzreiz pret tiem tika vērsts preventīvs sankciju trieciens," atzina Potaņins. 

Viņš arī intervijā pauž cerību, ka rūpnīcas izveide Ķīnā ne vien palielinās koncerna ieņēmumus, jo produkcija vairs nebūs jāpārdod ar atlaidēm, bet šis projekts ļaus arī apgūt akumulatoru materiālu ražošanas tehnoloģijas.

Savukārt izdevums "The Moscow Times" atgādina, ka pirms iebrukuma Ukrainā "Noriļskas niķelis" gatavoja kopīgu akumulatoru projektu ar Vācijas koncernu BASF, taču pēc sankciju noteikšanas tas tika apturēts.

Saskaņā ar "Bloomberg" miljardieru indeksu Potaņina kapitāls ir 31,8 miljardi ASV dolāru. Viņa galvenie aktīvi ir daļas "Noriļskas niķelī", "Rosbank", "Tinkoff Bank".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu