Latvija pēc investoru vērtējuma ierindojas sestajā vietā Centrālajā un Austrumeiropā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvija pēc investoru vērtējuma ierindojas sestajā vietā Centrālajā un Austrumeiropā, informē Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras (AHK) pārstāvji, atsaucoties uz veikto uzņēmumu konjunktūras aptauju.

Aptaujā Centrālās un Austrumeiropas investori pēc 25 kritērijiem novērtēja valstis, kurās tie strādā, Latvija ierindojās sestajā vietā. Savukārt Igaunija ierindojās pirmajā vietā un Lietuva - otrajā vietā.

Viskritiskāk investori Latvijā ir novērtējuši publiskās administrācijas darbu, nodokļu slogu un finansējuma pieejamību. Kā liels mīnuss tika minēts arī kvalificēta darbaspēka trūkums.

Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras vadītājs Florians Šrēders norāda, ka tas ir nopietns signāls, ja vairāk nekā puse no aptaujātajiem uzņēmumiem norāda, ka trūkstoša darbaspēka dēļ ir bijuši spiesti atteikties no papildu pasūtījumiem. 33% arī norādījuši, ka šī iemesla dēļ viņiem nācies samazināt plānotās investīcijas.

Uz jautājumu par apmierinātību ar Latvijas regulējumu attiecībā uz darbaspēka piesaisti no trešajām valstīm, 47% respondentu norādīja, ka tas būtu vismaz nedaudz jāatvieglo un tikai 8% bija pilnībā apmierināti ar šo regulējumu.

Tāpat 58% respondentu norādīja, ka ir piedzīvojuši sarežģījumus sadarbībā ar bankām Latvijā un lielākā kritika tika veltīta gariem un birokrātiskiem saskaņošanas procesiem kā arī problēmām ar konta atvēršanu.

Lai uzlabotu situāciju, Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera rosina uzlabot profesionālās izglītības sistēmu, ieviešot darba vidē balstītu duālo izglītību, izveidot klientiem un investīcijām draudzīgu nodokļu sistēmu, noteikt skaidras prioritātes Latvijas investoru profilam.

Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera veic uzņēmumu konjunktūras aptauju kopā ar 16 citām Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīm kopš 2006.gada. Šī gada aptauja norisinājās no 21.februāra līdz 22.martam un tajā piedalījās 1535 šī reģiona uzņēmēji, no tiem 76 bija no Latvijas. Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamerā ir vairāk nekā 450 biedru.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu