Diena vēsturē: piedzimst eposa “Lāčplēsis” autors Andrejs Pumpurs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Tieši pirms 177 gadiem 1841. gada 22. septembrī pasaulē nāca dižākā latviešu eposa “Lāčplēsis” autors, latviešu nacionālā romantisma dzejnieks Andrejs Pumpurs.

Andrejs Pumpurs piedzima 1841. gada 22. septembrī Lieljumpravas pagasta Ķeirānu meža mājā muižas vīndedža Indriķa Pumpura un viņa sievas Līzes ģimenē. No 1853. līdz 1856. gadam Pumpurs mācījās Lielvārdes draudzes skolā, bet pēc skolas pabeigšanas strādāja tēva brāļa saimniecībā “Lāčplēši”. Vēlāk darbojās kā mērnieka palīgs Rembates muižā un abās Piebalgas muižās. No 1872. līdz 1874. gadam Pumpurs bija Jumurdas muižas pārvaldnieks un mežkungs, bet pēc tam kopā ar Bernhardu Dīriķi atvēra grāmatveikalu Rīgā. 1876. gadā Pumpurs brīvprātīgi iestājās Krievijas impērijas armijā par topogrāfu un piedalījās cīņās pret turkiem Balkānos.

Foto: Wikimedia Commons

Šajā laikā dzejnieks rakstīja maz. Tikai 1890. gadā, atgriežoties Latvijā, iznāca Andreja Pumpura pirmais un vienīgais dzejoļu krājums "Tēvijā un svešumā". Savu eposu “Lāčplēsis” Pumpurs pabeidza 1888. gadā, dzīvodams Tērbatā. Savukārt 1901. gadā, pēc atgriešanās no Ķīnas, smagi saslima un 1902. gada 6. jūlijā Rīgā nomira.

DVD «Lāčplēsis» vāka noformējums.
DVD «Lāčplēsis» vāka noformējums. Foto:  

Andrejs Pumpurs ir viens no latviskākajiem autoriem Latvijas literatūras vēsturē. Idejas, ko dižais dzejnieks ir paudis savos darbos, savu aktualitāti nav zaudējušas vēl šodien, tāpēc arvien spēcīgāk tiek uzskatītas par latviešu mentalitātes un vēstures gājuma simbolisko pamatu. Šķiet, mēs savu dzīvi vairs nespētu iedomāties bez Andreja Pumpura radītā Lāčplēša, Spīdolas un Kangara tēla. Eposs joprojām tiek interpretēts gan skatuves, gan citās nacionālajās mākslās, lasīts skolās, tulkots svešās valodās un pat pārvērsts komiksā. Atliek tikai cerēt, ka Pumpurs ar savu nozīmīgo devumu latviešu pašapziņas stiprināšanā būs aktuāls arī jaunajām paaudzēm.

Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Sveicam Andreju Pumpuru dzimšanas dienā un pārlasām “Lāčplēsi” vēl vienu reizi!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu