Pasaules finanšu centri ar vislielāko nekustamā īpašuma burbuļa risku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lielākais nekustamā īpašuma cenu burbuļa risks no pasaules vadošajiem finanšu centriem šogad vērojams Honkongā, Minhenē, Toronto, Vankūverā, Amsterdamā un Londonā, liecina Šveices finanšu kompānijas UBS izveidotais indekss “Global Real Estate Bubble Index”, kurā iekļautas 20 pasaules pilsētas.

Nekustamā īpašuma cenas indeksā iekļautajās pilsētās pēdējo piecu gadu laikā ir pieaugušas vidēji par 35%, tādējādi veicinot īpašumu “pieejamības krīzi”, kā rezultātā liela daļa mājsaimniecību vairs nevar atļauties iegādāties nekustamo īpašumu šajās pilsētās, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”. 

20 Indeksā iekļautās pilsētas sadalītas četrās grupās. 

Pirmajā grupā iekļautajās Honkongā, Minhenē, Toronto, Vankūverā, Amsterdamā un Londonā pastāv nekustamā īpašuma burbuļa risks. 

Otrajā grupā iekļautas pilsētas, kurās nekustamā īpašuma cenas uzskatāmas par nesamērīgi augstām. Šajā kategorijā atrodas desmit pilsētas - Stokholma, Parīze, Sanfrancisko, Frankfurte, Sidneja, Losandželosa, Cīrihe, Tokija, Ženēva un Ņujorka. 

Trīs pilsētās - Bostonā, Singapūrā un Milānā - nekustamā īpašuma cenas uzskatāmas par adekvātām. 

Savukārt ceturtajā kategorijā, kā vienīgā pilsēta, kur nekustamā īpašuma cenas ir nesamērīgi zemas, iekļauta Čikāga. 

UBS eksperti norāda, ka riski nekustamā īpašuma nozarēs indeksā iekļautajos finanšu centros šobrīd gan uzskatāmi par ierobežotākiem nekā pirms 2008.gada globālās finanšu krīzes. Tas skaidrojams ar to, ka hipotekāro aizdevumu apjoms palielinās lēnāk nekā pirms finanšu krīzes, un šobrīd nav vērojamas arī “vienlaicīgas pārmērības” kreditēšanā un nekustamā īpašuma būvniecībā. 

UBS ziņojumā arī norādīts, ka pirmās “plaisas” pēdējo gadu nekustamā īpašuma bumā tomēr jau ir vērojamas. Četrās no astoņām pilsētām, kas 2017.gada indeksā bija iekļautas burbuļa riska kategorijā, 2018.gadā nekustamā īpašuma cenas ir samazinājušās - Sidnejā, Stokholmā, Londonā un Toronto. 

Stokholma un Sidneja šogad vairs nav iekļauta pirmajā - burbuļa riska kategorijā. 

Kopumā nekustamā īpašuma cenas 20 indeksā iekļautajās pilsētās pēdējo četru ceturkšņu laikā pieaugušas ievērojami lēnāk nekā iepriekšējos gados, teikts UBS ziņojumā. 

Tomēr bažas radot “eksplozīvā augšupejošā tendence” lielākajās eirozonas ekonomikās, kā arī Honkongā un Vankūverā. 

Indeksu “Global Real Estate Bubble Index” UBS veido, izvērtējot riskus, kā, piemēram, nekustamā īpašuma cenu atšķirības no attiecīgo pilsētu iedzīvotāju ienākumiem un īres cenām, kā arī vērtējot nelīdzsvarotību ekonomikā, kas izpaužas, piemēram, pārmērīgas kreditēšanas un celtniecības veidā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu