Skandāls Vašingtonā: Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu vajā apsūdzības seksuālos uzbrukumos (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV lielu ažiotāžu izraisījis skandāls par seksuāla rakstura uzbrukumu, kurā iesaistīts Augstākās tiesas tiesneša amata kandidāts Brets Kaveno. Augstskolas profesore Kristīna Blazija-Forda apgalvo, ka Kavano vidusskolas gados kopā ar savu draugu viņai uzbrucis, ko Kaveno noliedz. Pēc ASV senatoru veiktās Fordas un Kaveno iztaujāšanas Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) tika uzdots veikt jaunu izmeklēšanu par apsūdzībām pret Kaveno, vēsta aģentūra "Reuters".

Forda apgalvo, ka piedzēries Kaveno un kāds viņa draugs 1982.gadā vidusskolas ballē iesprostojis viņu kādā telpā un centies novilkt viņas drēbes. Viņai tobrīd bijuši 15, bet Kaveno - 17 gadi. Vēl vismaz divas citas sievietes ir apsūdzējušas 53 gadus veco Kaveno seksuāli nepiedienīgā uzvedībā, kas esot notikusi alkohola reibumā studiju gados, bet viņš noliedz arī šīs apsūdzības.

Demokrāti ir vairākkārt pieprasījuši FIB izmeklēšanu par apsūdzībām, kas izteiktas Kaveno, lai noteiktu, vai viņš ir piemērots Augstākās tiesas tiesneša amatam, kuri tiek iecelti uz mūžu. Kaveno skandāls ilgst divas nedēļas, kuru laikā izskanēja apsūdzības no vienas nometnes un noliegumi no otras.

Kaveno ir ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītais kandidāts uz ASV Augstākās tiesas tiesneša amatu. Tramps aizstāvēja Kaveno, tomēr piektdien pakļāvās mēreni noskaņoto republikāņu spiedienam pieprasīt FIB izmeklēšanu par apsūdzībām pret Kaveno.

Taču demokrātu senatori pauduši bažas par ziņām, ka Baltais nams un republikāņu partijas politiķi cenšoties iegrožot izmeklēšanas apmērus, ziņo "Reuters". Kāda Baltā nama amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, aģentūrai stāstīja, ka Trampa administrācijas izmeklēšanai uzliktie nosacījumi nozīmē, ka tā sāksies tikai ar četru cilvēku izjautāšanu. Izmeklēšana jānoslēdz nedēļas laikā.

Foto: EPA/Scanpix

Tramps sestdien sacīja, ka FIB varēšot pratināt "ko vien uzskatīs par vajadzīgu" un vēlāk kritizēja demokrātu paustās bažas par to, ka izmeklēšanai atvēlēts pārāk neilgs laiks un ka tās apmēri ir pārāk ierobežoti.

FIB izjautās Deboru Ramiresu, kura apgalvo, ka studiju laikā Jeila Universitātē ballītes laikā Kaveno esot viņai izrādījis savus dzimumorgānus, aģentūrai "Reuters" sacīja anonīmā Baltā nama amatpersona. FIB runās arī ar Kaveno draugu Marku Džadžu, kurš, pēc Fordas stāstītā, bija klāt uzbrukuma laikā, kā arī vēl divus citus aculieciniekus.

Ričmondas Universitātes tieslietu profesors Karls Tobiass norāda, ka Baltais nams no likuma viedokļa ir tiesīgs ierobežot FIB izmeklēšanas apmērus, jo aģentūra atrodas izpildvaras pakļautībā. Taču FIB aģentiem parasti ļauts darboties neatkarīgi un ka tas būtu "acīmredzams interešu konflikts", ja Baltā nama amatpersonas, kas iesaistītas Kaveno nominācijas apstiprināšanas procesā, varētu ietekmēt FIB izmeklēšanu.

"Reuters" aptauja liecina, ka 42% amerikāņu tic apsūdzībām pret Kaveno, bet 31% tām netic. Atlikušie 27% atbildēja, ka neesot pārliecināti. Kā norāda aģentūra, bija vērojama korelācija starp respondentu politisko piederību - apmēram divas trešdaļas demokrātu tic apsūdzībām, kamēr divas trešdaļas republikāņu tām netic.

Augstākās tiesas tiesneši tiek iecelti uz mūžu, un to iecelšanai ir politiska dimensija, jo prezidents parasti nominē kandidātus, kuru līdzšinējie lēmumi sakrīt ar prezidenta pārstāvētās partijas nostādnēm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu