Roka, duncis un riba – Eiropas senākā bronzas skulptūra (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Pagājušā gada oktobrī šveiciešu arheologi paziņoja, ka veikuši vēsturiski ārkārtīgi nozīmīgu atklājumu, atrokot bronzas roku ar zelta aproci, dunča fragmentu un cilvēka ribu.

Pēc vairāku testu veikšanas šie artefakti piesaistīja arvien lielāku pētnieku uzmanību. Ar radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi izdevās noskaidrot, ka bronzas roka ir 3500 gadu sena – radīta starp 1500. un 1400. gadu pirms mūsu ēras.

Foto: SWNS/ScanPix

“Unikālais artefakts no Eiropas bronzas laikmeta pavisam noteikti ir senākais cilvēka ķermeņa daļu attēlojošs bronzas priekšmets, kas jelkad atrasts. Dunča asmens ir aptuveni tikpat sens,” rakstīts preses relīzē.

Foto: SWNS/ScanPix

Pēc izraisītās ažiotāžas arheologi 2018. gada vasarā nolēma atgriezties Bernes rajonā esošajā arheoloģisko izrakumu vietā, lai veiktu papildu izrakumus. Rezultātā arheologiem izdevās atklāt pamatīgi iegruvušas kapenes ar pieauguša cilvēka atliekām.

Kapenēs arheologi uzgāja arī bronzas spirāli un zelta plāksnītes, kas, šķiet, reiz bijušas daļa no rokassprādzes.

Foto: SWNS/ScanPix

Arheologi domā, ka kapenēs apglabāts kāds dižciltīgais. Zelta ornamenti uz bronzas rokas noteikti liecina par varu un sociālu eliti, iespējams, pat dievību, vēstīts izdevumā "Gizmodo".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu