Kariņš: Izveidot stabilu koalīciju būs liels izaicinājums, taču tas ir izdarāms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš
"Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš Foto: Sintija Zandersone/LETA

Izveidot stabilu koalīciju būs liels izaicinājums, taču tas ir izdarāms, uzskata "Jaunās Vienotības" priekšsēdētājs un premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš, kurš pats vēlēšanās nekandidēja.

Politiķis aģentūrai LETA sacīja, ka kopumā vēlēšanu rezultāti nav pārsteidzoši - Saeimas sastāvs ir diezgan saskaldīts. Līdz ar to būs izaicinājums izveidot stabilu koalīciju, jo tajā būs vairāk partiju nekā līdz šim. Vienlaikus Kariņš pauda pārliecību, ka tas ir izdarāms.

Viņš uzskata - vēlētāji ar savu izvēli skaidri pateica, ka Latvijas eiroatlantiskais kurss ir stabils un nav apdraudēts. "Tā ir laba ziņa," akcentēja Kariņš.

Pēc politiķa domām, vēlēšanu rezultāti arī parāda to, ka "Jaunās Vienotības" idejas ir pieprasītas. Salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām atbalsts "Vienotībai" ir ļoti būtiski sarucis.

Komentējot valdības izveides sarunas, Kariņš atgādināja, ka "Jaunā Vienotība" ir gatava sarunām ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot "Saskaņu".

Kā ziņots, pirmo vietu 13.Saeimas vēlēšanās ar 19,9% ieguvusi partija "Saskaņa", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti. Otrajā vietā ar 14% ierindojas "KPV LV", bet trešajā - Jaunā konservatīvā partija, par kuru savu balsi atdevuši 13,6% vēlētāju.

Ceturto vietu ar 12% patlaban ieņem apvienība "Attīstībai/Par!", piekto - nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", par kuru nobalsojuši 11% balsstiesīgo, bet sesto - Zaļo un zemnieku savienība, kas savākusi nepilnus 10% balsu.

Ar 6,67% Saeimā iekļūst arī "Jaunā Vienotība". Citas partijas 5% barjeru pārvarējušas nav.

"Saskaņa" jaunajā parlamentā varētu iegūt 24 deputātu vietas, Jaunā konservatīvā partija - 16, "KPV LV" - 15, bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Attīstībai/Par!" - katra pa 13 mandātiem, liecina aģentūras LETA aprēķini. ZZS jaunajā parlamentā varētu pārstāvēt 11 deputāti, bet "Jauno Vienotību" - astoņi parlamentārieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu