Pasaules biržās turpina krist akciju cenas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zumapress/Scanpix

Pasaules biržās ceturtdien turpināja krist akciju cenas, investoriem bažījoties par dažādām ekonomikas problēmām.

Starp problēmām, kas izraisījušas satraukumu investoros, ir ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) politika, kas vērsta uz turpmāku procentlikmju palielināšanu, ASV un Ķīnas tirdzniecības karš, Ķīnas ekonomikas pieauguma palēnināšanās, neskaidrība par attīstības valstu tirgiem un Itālijas valdības nesaskaņas ar Eiropas Komisiju valsts budžeta dēļ.

Investoru satraukumu vairoja ASV prezidents Donalds Tramps, kārtējo reizi kritizējot FRS par procentlikmju paaugstināšanu. Tramps žurnālistiem sacīja, ka FRS īstenotā procentlikmju celšana izraisījusi akciju cenu kritumu, nodēvēja FRS par nekontrolējamu, tomēr solīja, ka neatlaidīšot FRS vadītāju Džeromu Pauelu. Šie Trampa izteikumi palielināja bažas, ka Tramps varētu mēģināt apdraudēt FRS neatkarību.

Situāciju neuzlaboja arī Trampa izteikumi par Ķīnu. "Viņi pārāk ilgi ir labi dzīvojuši un, godīgi sakot, man šķiet, ka viņi domā, ka amerikāņi ir stulba tauta. Amerikāņi nav stulba tauta," Tramps sacīja telekanālam "Fox News".

"Viņu ekonomikā ir noticis ļoti būtisks kritums," piebilda Tramps. "Man ir vēl daudz iespēju kaut ko darīt, ja es to gribu darīt. Es to negribu darīt, bet viņiem ir jānāk pie [sarunu] galda," uzsvēra ASV prezidents.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās saruka.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena ceturtdien saruka par 2,20 ASV dolāriem līdz 70,97 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā samazinājās par 2,83 dolāriem līdz 80,26 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 2,1% līdz 25 052,83 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 2,1% līdz 2728,37 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,3% līdz 7329,06 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien saruka par 1,9% līdz 7006,93 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 samazinājās par 1,5% līdz 11539,35 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 kritās par 1,9% līdz 5106,37 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru ceturtdien pieauga no 1,1520 līdz 1,1595 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret dolāru kāpa no 1,3197 līdz 1,3236 dolāriem par mārciņu, bet dolāra vērtība attiecībā pret jenu samazinājās no 112,27 līdz 112.07 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu