Iemesli, kādēļ mājoklis var radīt trauksmi, un kā to labot

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Mājoklim pēc būtības ir jābūt svētībai, kurā vairot spēkus, restartēties jaunai dienai un izolēties no ārpasaules kņadas. Tomēr dažkārt atmosfēra var nebūt tik patīkama kā cerēts un enerģijas atjaunošanas vietā gadās piedzīvot trauksmi. Tik nepatīkami var būt ne tikai nekārtīgā vai bezgaumīgā mājoklī – dažkārt pat perfekti iekārtota un tīra māja vienkārši nespēj sniegt tās iemītniekiem emocionālo komfortu. Kāpēc?

Bērnu sīkumu un rotaļlietu ignorēšana

Bērniem mēdz būt daudz rotaļlietu un mantu, kas regulāri mētājas vai atrodas vietās, kur tām nevajadzētu atrasties. Palēnām tas sāk ietekmēt vecākus vai citus ģimenes locekļus psiholoģiski – izmētātās rotaļlietas rada nepatīkamu atmosfēru dzīvojamajās telpās, kas savukārt veicina nevēlēšanos pavadīt laiku mājās.

Risinājums

Sāc pievērst uzmanību tam, kā dzīvojat, nevis kā vēlētos dzīvot. Padomā, kā tikt galā ar bērnu izmētātajiem plastmasas konstruktoru klucīšiem uz grīdas vai flomāsteriem, kas allaž izsvaidīti pa ēdamistabas galdu. Izdomā kādu radošu veidu, kā panākt, lai bērni paši sakārto savas rotaļlietas, piemēram, izdomā spēli, kurā dziesmas laikā bērniem jāpaspēj salikt konstruktora klucīšus kastē, vai piemeklē kādu atraktīvu glabāšanas kasti, kas bērniem mantu kārtošanu pārvērtīs par piedzīvojumu.

Neērta vide mājas darbu un ikdienas pienākumu veikšanai

Ja regulāri gadās atlikt kādus mājas darbus, nevari saņemties nomazgāt traukus vai drēbes mājinieki mazgā tikai tad, kad skapī vairs nav nevienas tīras zeķes, tas varētu liecināt arī par neērtu vidi mājas darbu veikšanai. Lai arī šādas pazīmes iet roku rokā ar slinkumu, tomēr arī neērts un neveiksmīgs dizains ir vainojams pie nespējas paveikt nepatīkamus pienākumus. Piemēram, uz trauku mazgāšanu neviens tāpat neraujas, taču, ja trauku nomazgāšana mazas izlietnes vai ūdens krāna dēļ ir apgrūtināta, šo darbu vēl vairāk negribēsies veikt.

Risinājums

Pievērs uzmanību saviem ikdienas pienākumiem, ieradumiem un veicamajiem darbiem. Pirmais solis potenciālas nekārtības novēršanā ir pielāgot mājas izkārtojumu saviem ieradumiem, piemēram, ja ik dienas mājinieki ir pieraduši nomest somas un apavus blakus ieejas durvīm, pārbīdi apavu plauktu blakus durvīm vai iegādājies īpašu mēbeli, kurā salikt apavus un uz kuras uzlikt somas. Otrais solis ir mājas trūkumu apzināšana un to labošana, piemēram, ja nespēj nomazgāt traukus mazajā izlietnē – nomaini to un iegādājies jaunu jaucējkrānu ar izvelkamu uzgali.

Izmanto telpas, kā paredzējis arhitekts

Apskatot dzīvokļa plānojumu, ātri vien top skaidrs, kāda tipa istabas ir ieplānojis mājas arhitekts. Daudzi pat neapzināti visu māju iekārto tā, kā tas ir norādīts dzīvokļa plānā, turklāt novieto pat mēbeles plānā norādītajās vietās. Tas, protams, krietni atvieglo mājokļa iekārtošanu, taču ne katram derēs arhitekta plāns.

Risinājums

Domā ārpus rāmjiem un izmanto istabas pēc saviem ieskatiem. Piemēram, ēdamistabā iekārto kičīgu atpūtas telpu vai liekajā guļamistabā ierīko treniņu zāli vai mākslas studiju. Mēģini noteikt savas emocionālās vajadzības un iekārto mājokli atbilstoši savām vēlmēm.

Dizains veidots priekš cilvēka, par kuru vēlies kļūt

Pat ideāls un īpaši moderns interjers var padarīt mājiniekus nelaimīgus un trauksmainus. Problēma slēpjas tajā, ka mājokļa dizains ir veidots paša fantāziju personībai, nevis reālajai personai. Piemēram, daudzas sievietes mēdz sevi iztēloties kā slaveno amerikāņu pavāri un dizaina entuziasti Martu Stjuarti, kas jaunajā mājoklī rīkos īpašas piecu ēdienu formālas vakariņas, aicinās smalkus viesus un organizēs unikālus priekšnesumus. Tomēr ne katrs ir spējīgs noorganizēt šādus pasākumus, vai arī  tādu plānošana uzdzen pat zosādu, nevis laimes sajūtu.

Risinājums

Pirms iekārto mājokli, centies definēt savas emocionālās vajadzības un rakstura īpatnības, kuras ir vērts atspoguļot interjerā. Bieži vien, iekārtojot mājokli, daudzi ļaujas savam uzburtajam tēlam un beigu beigās rada pašam netīkamu interjeru.

Lai sapratu, kādas ir mājinieku patiesās vēlmes, ir vērts iekārtot vēlmju žurnālu un pierakstīt tajā nianses, kuras katrs vēlas redzēt mājas interjerā. Paralēli tam uzdodiet sev jautājumus: Kāds es vēlos būt? Kā es jūtos konkrētā interjerā un kāpēc? Ko es vēlētos vairāk savā mājoklī? Šādas atbildes radīs skaidrāku izpratni par interjeru, kurš ir piemērotāks tavai personībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu