Lielai daļai Kanādas legālā marihuāna pirmajā dienā nebūs pieejama (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Sākot ar 17.oktobri, Kanādā būs iespējams legāli iegādāties marihuānu izklaides nolūkiem, un sagaidāms, ka marihuānas legalizācija valsts iedzīvotāju vidū radīs lielu ažiotāžu. Tomēr daudziem cilvēkiem iespēju legāli iegādāties marihuānu jau pirmajā dienā nebūs, jo ar 17.oktobri darbosies tikai mazs skaits legālās marihuānas tirdzniecības vietu. Tāpat sagaidāms, ka arī pieprasījums ievērojami pārsniegs piedāvājumu, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”. 

Piemēram, Britu Kolumbijā pirmajā dienā durvis vērs tikai viens marihuānas veikals, savukārt Ontārio, kas ir iedzīvotāju skaita ziņā lielākā province, 17.oktobrī darbu nesāks neviens šāds veikals. 

Ražotājiem un pārdevējiem neizdevās pietiekami ātri iegūt nepieciešamās licences un laicīgi noslēgt līgumus par produkta piegādēm, kā rezultātā legālās marihuānas un tās produktu pircējiem pirmajā dienā jārēķinās ar ierobežotu izvēli.

Foto: Reuters/ScanPix

“Sākumā tas būs visai neliels tirgus, un varbūt tieši tāpēc daudzas provinces nav steigušās ar fizisku veikalu atklāšanu jau no pirmās dienas. Es domāju, ka [pirmajā dienā] būs vērojamas rindas un ierobežots produktu klāsts,” uzskata Kanādas investīciju kompānijas “PI Financial” analītiķis Džeisons Zandbergs. 

Gausā tirdzniecības vietu atvēršana un ierobežotās produkcijas piegādes varētu negatīvi ietekmēt pārdošanas apjomu Kanādas legālās marihuānas tirgū pirmajās dienās, tādējādi mazinot arī investoru entuziasmu attiecībā uz Kanādas marihuānas nozares kompāniju akcijām, kas pēdējo dažu mēnešu laikā bija piedzīvojušas strauju pieprasījuma un cenu pieaugumu. 

Kā prognozē auditorkompānija “Deloitte”, legālās marihuānas tirgus apgrozījums pirmajā gadā varētu sasniegt 4,3 miljardus Kanādas dolāru (2,9 miljardus eiro), un sagaidāms, ka nākotnē tas tikai palielināsies. 

Lai arī par marihuānas ražotāju spēju pienācīgi apgādāt tirgu jau no pirmās dienas šaubas bija jau iepriekš, līdzīgas problēmas piemeklējušas arī tirgotājus – daudzi uzņēmēji, kas vēlas sākt legālās marihuānas tirdzniecību, joprojām kārto formalitātes, lai saņemtu attiecīgās provinces atļauju šādas uzņēmējdarbības sākšanai. 

Foto: Reuters/ScanPix

Līdzīga situācija iepriekš bijusi vērojama arī ASV, kur atsevišķi stati ir legalizējuši marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem. 

Kad šā gada janvārī marihuānu legalizēja Kalifornijas štats, arī tur sākotnēji bija problēmas ar produkcijas krājumiem. Savukārt Kolorādo štatā pie tirdzniecības vietām legālās marihuānas pārdošanas pirmajā dienā veidojās garas rindas, kas izraisīja arī cenu pieaugumu. 

“Nemaz nav tik daudz preču, kas [Kanādā] būs pieejamas, jau sākot ar pirmo dienu,” norāda Zandbergs. 

Viņš piebilst, ka vairāki Kanādas marihuānas ražotāji šobrīd strādā pie ražošanas jaudu palielināšanās. Piemēram, Kanādas marihuānas uzņēmuma “Aurora Cannabis Inc.” audzētava Albertas provinces galvaspilsētā Edmontonā ar pilnu jaudu sāks strādāt šā gada beigās vai nākamā gada sākumā. 

“Mēs joprojām gaidām uz vairāku lielu ražotņu pabeigšanu un produkcijas ražošanu pilnā apjomā,” norāda “PI Financial” analītiķis. 

Foto: AFP/SCANPIX

Legālās marihuānas piedāvājums tirgū pēc legalizācijas nodrošinās vien 30 līdz 60% no pieprasījuma, kas nozīmē, ka nelegālās marihuānas tirgus Kanādā, vismaz sākotnēji, turpinās darboties, secināts Kanādas Vaterlū Universitātes un bezpeļņas pētniecības organizācijas “C.D. Howe Institute” pētījumā. 

Kā norāda Vaterlū Universitātes un “C.D. Howe Institute” eksperti, legālās marihuānas piedāvājums Kanādā pirmajā gadā pēc 17.oktobra sasniegs aptuveni 210 tonnas, savukārt pieprasījums veidos 610 tonnas. 

“Legālais piedāvājums nebūs pietiekams, it īpaši pirmajā pusgadā pēc legalizācijas, galvenokārt tāpēc, ka ražotāju licencēšanas process ir pārāk lēns,” teikts Vaterlū Universitātes un “C.D. Howe Institute” ziņojumā. 

Tikmēr Kanādas valdības amatpersonas pauž viedokli, ka Kanāda šobrīd atrodas labās pozīcijās legālās marihuānas nodrošināšanai - šobrīd atļaujas tirdzniecības sākšanai esot saņēmuši jau 66 ražotāji. 

Kopš pagājušā gada jūnija Kanādas valdība ir pastiprinājusi vairāk nekā 160 marihuānas audzētavu paplašināšanas un uzlabošanas projektus. 

Foto: AFP/SCANPIX

“Balstoties uz pašreizējo krājumu apjomu un ražošanas apjoma pieaugumu, nozare ir ļoti labi sagatavojusies produkta piedāvāšanai klientiem pēc pārejas uz legālu tirgu,” norāda Kanādas Veselības ministrijas preses pārstāvis Matjē Filjons. 

Ontārio provincē, kas varētu veidot aptuveni 40% no visa Kanādas legālās marihuānas tirgus, tirdzniecība sākot ar trešdienu tiks veikta vienīgi internetā. Tas skaidrojams ar to, ka Ontārio valdība pieņēma lēmumu līdz nākamā gada aprīlim aizkavēt fizisku marihuānas tirdzniecības vietu atvēršanu. 

Valdības pārvaldītais tirgotājs “Ontario Cannabis Store”, kas ir parakstījis vienošanās ar 32 licencētiem ražotājiem, sola, ka jau no 17.oktobra pircējiem būs pieejams plašs produkcijas klāsts. 

Legālās marihuānas piegādi klientiem Ontārio štatā nodrošinās Kanādas pasta uzņēmums “Canada Post”. 

Tikmēr Britu Kolumbijas amatpersonas jau iepriekš brīdinājušas, ka piedāvājums provincē sākotnēji nespēs apmierināt pieprasījumu. 

“Produkcijas daudzums būs ievērojami mazāks par to, ko licencētie ražotāji sākotnēji bija apņēmušies piegādāt. Britu Kolumbija nav vienīgā šādā situācijā, produkcijas trūkums būs vērojams visās Kanādas provincēs,“ teikts Britu Kolumbijas alkohola izplatīšanas aģentūras "Liquor Distribution Branch” paziņojumā. 

Albertas provincē tirdzniecību 17.oktobrī sāks 17 legālās marihuānas tirdzniecības vietas. 

Britu Kolumbijas vienīgā tirdzniecības vietā savas durvis vērs Kamlūpsā, kas atrodas 300 kilometru attālumā no provinces lielākās pilsētas Vankūveras. 

Kvebekā jau ar pirmo dienu darbu sāks 12 marihuānas veikali, un tikpat veikalu durvis 17.oktobrī vērs arī Jaunskotijā. 

Saskačevanā pirmajā dienā darbu sāks aptuveni trešdaļa no kopumā 51 vienas tirdzniecības vietas, kuras paredzēts atvērt provincē. 

Foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix

“Lai arī mums bija vairāki mēneši laika, 17.oktobris pienāca ļoti ātri,” stāsta Manitobas provinces galvaspilsētā Vinipegā bāzētā marihuānas uzņēmuma “Delta 9 Cannabis Inc.” vadītājs Džons Arbutnots. 

Lai arī laika gaitā legālajās tirdzniecības vietās pieejamās produkcijas apjoms palielināsies, sākotnēji pircējiem nāksies izvēlēties no vairākiem desmitiem, nevis simtiem produktu, norāda Arbutnots. 

Kanādas valdība oficiālu legālās marihuānas tirdzniecības sākšanas datumu paziņoja vien vasaras vidū, tādējādi neatstājot tirgotājiem pārāk daudz laika pēdējo formalitāšu nokārtošanai un tirdzniecības vietu ierīkošanai. 

“Tirgus nebūs nekavējoties pilnībā gatavs. Pirmais gads būs ieskriešanās periods,” uzskata Kanādas marihuānas uzņēmuma “Cronos Group Inc.” vadītājs Maiks Gorensteins. 

17.oktobrī Kanāda kļūs par pirmo Lielā septiņnieka (G7) dalībvalsti un otro valsti pasaulē pēc Urugvajas, kur tiks atļauta marihuānas lietošana izklaides nolūkā, iepriekš ziņoja LETA. 

Attiecīgs likums paredz, ka personiskā īpašumā varēs glabāt līdz 30 gramiem marihuānas un līdz četriem marihuānas (Indijas kaņepju) augiem uz vienu mājsaimniecību. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu