"Ja tu apstāsies, tevi nogalinās." Izdzīvojušo stāsti par slaktiņu Krimā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Trešdien slaktiņā Kerčas politehniskajā koledžā Krimā tika nogalināti 20 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti ievainoti. Lielākā daļa no tiem - pusaudžu vecuma studenti. Portāls "Meduza" apkopojis izdzīvojušo stāstus par to, kas traģēdijas dienā notika skolā un tās apkaimē.

"Jāsaka godīgi, ka iepriekšējā naktī tikpat kā nebiju gulējis, tāpēc lekciju pāra beigās iemigu," avīzei "Komsomoļskaja pravda" stāsta koledžas students Semjons Gavrilovs. "Tas mani izglāba. Es pamodos no trokšņa.

Paskatījos pa kabineta durvīm, bet tur staigā puisis ar ieroci un uz visiem šauj. Es ieslēdzos, cerot, ka viņš mani nesadzirdēs."

"Pēc desmit minūtēm atbrauca policisti ar automātiem. Kas notika ar šāvēju - nezinu. Kad sākās studentu un skolotāju evakuācija, izgāju arī es. Gaitenī, kur notika sprādziens, bija izsists logs. Uz grīdas mētājās līķi. Visas sienas bija nokvēpušas," sacīja Gavrilovs.

"Mēs izgājām pa politehniskās koledžas pagalma durvīm. Pēc minūtes notika sprādziens. Lidoja stikli, sākās šaušana," radiostacijai "Business FM" situāciju skolas ārpusē notikuma laikā raksturo studente Margarita. "Skrienot redzēju, kā puiši krīt zemē un visur plūst asinis. Manu draudzeni... Dašu... Es viņu vairs neredzēju. Tur ir daudz manu draugu. Man ir tik ļoti bail..."

"Izgāju ārā un dzirdēju sprādzienu," radiostacijai teica studente Dālija. "Dzirdēju, ka sāk šaut. (..) Mana draudzene, kura tur mācās, stāvēja un nevarēja saprast, kas noticis.

Viņa vienkārši metās bēgt, viņai pakaļ skrēja kaut kāds puisis un teica: ja tu tagad te apstāsies, tevi nogalinās, tu dzirdi, ka šauj? Viņa sāka skriet kopā ar puisi. Kad viņi skrēja garām logam, kā sapratu, tad to puisi vienkārši... Viņš viņu nogalināja. (..) Viņa saprata - ja viņa tur paliks, tad viņu arī nogalinās."

"Mēs gaidījām pie kabineta," radio "Govorit Moskva" atceras studente Albīna. "Piecu metru attālumā notika sprādziens, mums aizkrita ausis. Skolotāji sāka skriet un teica, ka izcēlies ugunsgrēks. Visi skrēja kur nu kurais. Skrienot dzirdējām sprādzienus, šāvienus. Tas nebija gāzes balons. Nogranda apmēram pieci sprādzieni. (..) Grupas čatā raksta, ka nošāva tos, kas bija uz kāpnēm un ēdamzālē. Kādai meitenei pēc sprādziena bija lauztas abas kājas.

Bēgot redzējām meiteni guļam bezsamaņā, klātu asinīm. Viņa gulēja tehnikuma iekšpagalmā. Gulēja uz muguras un tik tikko elpoja."

Koledžas dežurante Natālija Pankirovska stāsta, ka esot nozvanījusi skolas zvanu. Tikko kā no lekcijas aizgājis audzēkņu bars, atskanējis sprādziens. "Es domāju, ka televizors uzsprādzis," viņa stāsta Krievijas valdības kontrolētajai raidorganizācijai RT. "Pēc tam otrs sprādziens. Pēc tam sākās runas, ka otrajā stāvā esot dzirdējuši šāvienus. (..) Piezvanīju "ātrajiem", nospiedu trauksmes pogu."

Slaktiņa sarīkotājs bija koledžas 18 gadus vecais students Vladislavs Rosļakovs, kurš, domājams, apšaudes beigās izdarīja pašnāvību.

Krievijas televīzija "Ren-TV" publicējusi novērošanas kameru ierakstu. Videoierakstā redzams, kā Rosļakovs 13.oktobrī, četras dienas pirms uzbrukuma, medību veikalā "Sokol" nopirka 150 patronas.

No Rosļakova nošautajiem 20 cilvēkiem 15 bija audzēkņi, bet pieci - koledžas darbinieki. Vēl vairāk nekā 50 cilvēki trešdienas slaktiņā guva ievainojumus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu