Mūžībā devies slavenākais II pasaules kara norvēģu diversants (3)

Trillera cienīgs varoņdarbs
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ilmessaggero.it

99 gadu vecumā mūžībā devies Joahims Ronnebergs (Joachim Rønneberg), norvēģu pretošanās kustības dalībnieks, kurš izjauca nacistiskās Vācijas kodolieroču plānus Otrā pasaules kara laikā, ziņo BBC.

Ronnebergs piedzima 1919. gadā Alesundā, Norvēģijā, taču 1940. gadā dzimto zemi viņš izlēma pamest nacistu iebrukuma dēļ. 

21 gadu vecais Ronnebergs kopā ar astoņiem draugiem laivā devās uz Skotiju, bet bija apņēmības pilns reiz atgriezties Norvēģijā, lai cīnītos. Un ilgi šādu izdevību viņam nebija jāgaida.

Vācijai Otrā pasaules kara laikā ļoti bija nepieciešams tā sauktais smagais ūdens jeb deitērija oksīds - ūdens paveids, kura molekulas parastā ūdeņraža vietā satur deitēriju - lai varētu sacensties ar sabiedrotajiem un izveidot savu atombumbu.

Smago ūdeni jeb deitērija oksīdu toreiz Norvēģijā lielos apjomos ražoja vien uzņēmuma "Norsk Hydro" rūpnīcā, kas atradās Rjukanā, Telemarkas reģionā, Norvēģijas dienvidos. 

Tieši šā iemesla dēļ rūpnīca kļuva par pretošanās kustības uzbrukuma mērķi, taču pirmais mēģinājums iznīcināt rūpnīcu 1942. gadā cieta neveiksmi.

Nākamajā gadā Ronnebergs, joprojām atrodoties Lielbritānijā, izveidoja komandu, kurā bez viņa bija vēl pieci citi desantnieki. Operācijas segvārds bija Gunnerside, un tās mērķis bija sabotēt "Norsk Hydro" rūpnīcu.

1943. gada februārī operācijas dalībnieki ar izpletņiem nolaidās Norvēģijā, ar slēpēm šķērsoja visu valsti, pārvarēja dažādus šķēršļus un, izmantojot dzelzceļa līniju, iekļuva "Norsk Hydro" piederošajā rūpnīcā un uzstādīja spridzekļus,

Viss notika kā plānots - spridzekļi eksplodēja.

"Dzirdot eksploziju, sapratām, ka esam savu darbu izdarījuši," 2013. gadā intervijā BBC teica Ronnebergs.

Taču operācijas dalībniekiem vēl bija ar slēpēm jāmēro aptuveni 320 kilometru, lai nonāktu drošībā Zviedrijā, mūkot no aptuveni 3000 vācu karavīriem, kas dzinās viņiem pa pēdām. Un arī tas Ronnebergam un viņa puišiem izdevās. 

"Labākās slēpošanas brīvdienas, kādas jelkad esmu piedzīvojis," tā par bēgšanu ar smaidu izteicies Ronnebergs. 

Veiksmīgajai operācijai sekoja vairāki ASV uzlidojumi, kā rezultātā Vācija atmeta kodolplānam ar roku.

Operācija Gunnerside bieži tiek raksturota kā veiksmīgākā sabotāža Otrā pasaules kara laikā, norāda bbc.com.

Tāpat šai operācijai veltītas vairākas grāmatas, dokumentālās filmas un seriāli, piemēram, 1965. gadā iznāca filma "Telemarkas varoņi" ("Hereos of Telemark"), kurā galveno lomu atveido aktieris Kirks Duglass. 

Pēc kara Ronnebergs strādāja par žurnālistu un aktīvi darbojās, lai jauniešu vidū vairotu izpratni par kara bīstamību un postošo ietekmi.

"Jauniešiem ir jāsaprot, ka mums allaž ir jābūt gataviem cīnīties par mieru un brīvību," teicis Ronnebergs.

2013. gadā Ronnebergs intervijā BBC atzina, ka misijas nozīmību pilnībā apzinājās vien 1945. gadā, kad virs divām Japānas pilsētām - Hirosimas un Nagasaki - tika uzspridzinātas atombumbas. 

"Ronnebergs ir viens no mūsu dižajiem varoņiem," tā aģentūrai NTB atzinusi Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga. "Ronnebergs ir, iespējams, pēdējais no labāk zināmajiem pretošanās kustības dalībniekiem, kas devies mūžībā." 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu