Latvijas vēstnieks ANO aicina dalībvalstis ievērot augstākos standartus konvencionālo ieroču kontrolei nacionālā līmenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Dalībvalstīm būtu jāievēro augstākie standarti konvencionālo ieroču kontrolei nacionālā līmenī, lai nodrošinātu caurskatāmu konvencionālo ieroču apriti un atbildīgu tirdzniecību starptautiskā mērogā, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas Pirmās komitejas debatēs par konvencionālajiem ieročiem sacīja Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), vēstnieks uzsvēra ievērojamo Latvijas pieredzi ieroču eksporta kontroles mehānismu izveidē un ieviešanā. Latvija 24.augustā kļuva par Ieroču tirdzniecības līguma (ATT) prezidējošo valsti, lai nostiprinātu konvencionālo ieroču eksporta kontroles mehānismu lomu starptautiskajā atbruņošanās un drošības arhitektūrā.

Ministrijā norādīja, ka jau pirms prezidentūras Latvija aktīvi dalījās pieredzē ar valstīm, kas sākušas ATT nosacījumu ieviešanu. Piemēram, kopš 2015.gada, Latvija Eiropas Savienības (ES) ATT projekta "EU activities in Support of the Implementation of the ATT" ietvaros iesaistās Ganas militāras nozīmes preču kontroles pilnveidošanā.

Pildegovičs informēja, ka Latvijas ATT prezidentūras prioritātes 2018.-2019.gadam ir veicināt efektīvu un visaptverošu ATT nosacījumu ieviešanu, mazināt nelegālas konvencionālo ieroču aprites ietekmi uz dzimumu balstītas vardarbības izplatību, kā arī sekmēt valstu pievienošanos līgumam. Kopš Latvija uzņēmās prezidentūras pienākumus, trīs jaunas valstis - Surinama, Libāna un Gvineja-Bisava - ir ratificējušas līgumu. Tādējādi kopējais ATT dalībnieku skaits ir 99 valstis.

Tāpat prezidentūras laikā Latvija veicinās sadarbību ar pilsonisko sabiedrību un privāto sektoru līguma mērķu sasniegšanai. Kā ATT prezidējošā valsts Latvija šogad apstiprināšanai virza ANO rezolūciju par ATT ieviešanu, kurā atspoguļotas minētās Latvijas prioritātes un kuru šobrīd atbalsta jau 81 ANO dalībvalsts.

Vēstnieks uzrunā arī uzsvēra, ka nav pieļaujama situācija, ka ATT ieviešanu kavē finanšu līdzekļu pieejamība, jo netiek laikus veiktas ikgadējās iemaksas, par kurām dalībvalstis ir vienojušās, pievienojoties līgumam. Tādēļ Pildegovičs aicināja līguma dalībvalstis izpildīt savas finansiālās saistības attiecībā uz līgumu, lai nodrošinātu tā efektīvu ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu