NASA teleskopam "Kepler" beigusies degviela; to pametīs kosmosā (5)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) teleskopam "Kepler" beigusies degviela, un tas tiks pamests kosmosā. Teleskops kosmosā atrodas gandrīz desmit gadus. Pateicoties "Kepler" savāktajiem datiem, atklātas vairāk nekā 2600 planētas ārpus Saules sistēmas, tostarp daudzas planētas, kas var būt daudzsološas vietas dzīvībai, norādīja NASA.

"Kepler" savāktie dati liecina, ka kosmosā ir miljardiem līdz šim neatklātu planētu.

Teleskops pārspēja NASA cerības un "nobruģēja ceļu mūsu (..) dzīvības meklējumiem solārajā sistēmā un ārpus tās," sacīja NASA pārstāvis.

Amatpersonas skaidroja, ka teleskops, kas nosaukts par godu vācu astronomam Johannesam Kepleram, vairs nespēj pārorientēties vai nosūtīt datus uz Zemi.

Teleskops tiks atstāts orbītā ap Zemi drošā attālumā, paziņoja NASA.

Foto: Reuters/ScanPix

Pēdējie secinājumi no "Kepler" datiem liecina, ka 20% līdz 50% zvaigžņu, kas naktīs redzamas debesīs, visticamāk, apkārt ir planētas Zemes lielumā.

Šīs planētas atrodas atstatus no savā zvaigznēm, un uz to virsmas varētu krāties ūdens.

Viljams Borucki, kurš piedalījies "Kepler" misijā no paša sākuma, sacīja, ka brīdī, kad NASA radusies ideja par šādu teleskopu, aģentūras zinātnieki nav zinājuši nevienu pašu planētu ārpus mūsu Saules sistēmas.

"Tagad, kad mēs zinām, ka planētas ir visur, "Kepler" ir nostādījis mūs uz jauna ceļa, kas ir pilns ar solījumiem nākotnes paaudzēm, lai izpētītu mūsu galaktiku," sacīja Borucki.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu