Abu Meri: "Jaunā Vienotība" atbalstīs Vējoņa izvēli attiecībā uz premjera kandidātu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas deputāti Hosams Abu Meri (no kreisās) un Artuss Kaimiņš 12. Saeimas pēdējās sēdes laikā.
Saeimas deputāti Hosams Abu Meri (no kreisās) un Artuss Kaimiņš 12. Saeimas pēdējās sēdes laikā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV) atbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvēli attiecībā uz premjera kandidātu, aģentūrai LETA norādīja "Jaunās Vienotības" (JV) politiķis, "Vienotības" valdes loceklis Hosams Abu Meri.

Komentējot koalīcijas sarunu procesu, Abu Meri skaidroja, ka šobrīd tiek gaidīta Vējoņa nominācija kādam no kandidātiem. Viņš uzsvēra, ka JV atbalstīs prezidenta izdarīto izvēli attiecībā uz viņa nosaukto premjera kandidātu.

Taujāts, kā Saeimas Prezidija ievēlēšana varētu ietekmēt koalīcijas sarunas, politiķis skaidroja, ka Dagmāras Beitneres-Le Gallas (JKP) kļūšana par Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) biedri nenozīmē, ka Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns nevarētu kļūt par premjeru.

Viņš skaidroja, ka ierasta iepriekš bijusi situācija, ka spīkera amatu ieguvusī partija nevada valdību. Taču attiecībā uz spīkera biedru esot grūti teikt, kā tas var ietekmēt turpmāko sarunu procesu vai kāda kandidāta kļūšanu par premjeru.

Šāda diskusija gan varētu raisīties tad, ja Brodāns tiktu nominēts par premjera amata kandidātu, viņš pieļāva.

"Šobrīd sarunas par valdības veidošanu nevirzās uz priekšu, un šis balsojums bija partiju mēģinājums vienoties, lai šodien ievēlētu Prezidiju, un, lai Saeima būtu rīcībspējīga. Ja šodien šos amatus neievēlētu, tas nozīmētu, ka Saeima nav rīcībspējīga un nevarētu strādāt. Šodienas balsojums ir demokrātisks," piebilda politiķis.

Kā ziņots, par 13.Saeimas priekšsēdētāju otrdien tika ievēlēta iepriekšējā parlamenta sasaukuma spīkere Mūrniece, bet par priekšsēdētājas biedriem - JKP deputāte Beitnere-Le Galla un JV deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

Beitnere-Le Galla pretendēja arī uz spīkeres amatu, tomēr vairāk balsu ieguva Mūrniece.

Diskusijās par parlamenta spīkera amatu nereti tika piesaukta tradīcija, kas paredz, ka vienas partijas pārziņā nevar būt gan parlamenta priekšsēdētāja, gan Ministru prezidenta amats, tāpēc ar zināmu neizpratni tika vērtēta JKP rīcība, pretendējot uz abiem amatiem.

Partijas joprojām nav vienojušas par jauno koalīcijas sastāvu un valdību. Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien Rīgas pilī tiksies ar partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" premjera amata kandidātiem.

Iepriekš Vējonis 13.Saeimā ievēlēto partiju darbu pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtēja kā neapmierinošu. Prezidents arī minēja, ka šodien varētu nosaukt vienu no kandidātiem, kuram viņš uzticētu valdības veidošanu.

Publicēta: 06.11.2

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu