Bērni dodas noskaidrot, kā izskatās Brīvības pieminekļa iekšpusē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Brīvības piemineklis
Brīvības piemineklis Foto: Evija Trifanova/LETA

Ikviens Latvijā zina, kā Latvijas vienotības un brīvības simbols Brīvības piemineklis izskatās no ārpuses, taču retais zina, kas atrodas tā iekšpusē. Kā var iekļūt Brīvības piemineklī un cik augstu tajā var uzkāpt – par to īpašu video bērniem ir sagatavojuši “Mammamuntetiem.lv” bērnu un jauniešu izglītības kustības “Bērnu universitāte” audzēkņi.

“Latvijai šogad paliek 100 gadi, bet Brīvības piemineklis ir jaunāks – šā gada 18. novembrī tam paliks 83 gadi,” bērnu sagatavotajā video stāstā teic Bērnu universitātes (BeU) audzēkne Rēzija (10 gadi). Viņa atklāj, ka uzkāpšana Brīvības piemineklī viņai bijis liels notikums – neesot gaidījusi, ka kāpšana tajā tik augsta. “No malas skatoties, likās, ka piemineklī būs nedaudz plašāks un ka nebūs jākāpj tik augstu. Un pārsteidza šis – jo augstāk kāpām, jo vairāk norasojušas ir pieminekļa sienas,” – tā Rēzija. “Katrā pieminekļa stāvā ir izlikti dažādi foto – ar pieminekļa restaurācijas darbiem, ar svinīgiem pasākumiem, ar viesiem, kas šeit bijuši, piemēram, pie Latvijas Brīvības pieminekļa nobildējusies arī Anglijas karaliene Elizabete II,” par to, kas pieminekļa iekšienē uzrunāja visvairāk, stāsta BeU audzēknis Klāvs (12).

Foto: Publicitātes foto

Video stāstā var uzzināt gan to, kā izskatās pieminekļa iekšpusē un cik tajā pakāpienu, gan arī – kas jādara, lai Brīvības pieminekli varētu apmeklēt.

“Kad uzkāpu līdz pašai augšai – ir iespējams uzkāpt līdz Mildas kājām –, biju pārsteigta: skatoties no augšas pa vienu no logiem, Rīga izskatās kā Ņujorka!”

savos iespaidos dalās BeU audzēkne Lība (9). Savukārt Noels (8) teic, ka bijis pagodināts par iespēju uzrakstīt vēlējumu Latvijai un parakstīties Goda grāmatā, kas stāv pieminekļa iekštelpā – Goda telpā.

Foto: Publicitātes foto

BeU audzēkņi ir sagatavojuši šo video stāstu, lai parādītu citiem bērniem svētku noskaņās. Video, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, ir piemērots skatīšanai ne tikai ģimenes lokā, bet arī bērnudārzos un skolās. Daļa no BeU video stāstiem un padomiem tiek īpaši veidoti ar tādu saturu, kas būtu vērtīgs, mācību vielu papildinošs un skaidrojošs materiāls bērnudārzos un skolās. Ikviena BeU izveidotā video mērķis ir iedvesmot bērnus pašizglītoties, tāpēc BeU sauklis ir: “Gudrība pielīp viegli!”

Foto: Publicitātes foto

Video skatīšanās ir mūsu bērnu ikdiena; BeU ir vieta, kur tās audzēkņi video ne tikai skatās, bet arī mācās veidot – sākot no idejas un tekstu ierunāšanas kameras priekšā līdz pat filmēšanai un montāžai.

Bērnu universitāte ir bērnu un jauniešu izglītības kustība, kuras mērķis ir atraktīvā veidā ar profesionāļu palīdzību iedvesmot bērnus un jauniešus izzināt un pašizglītoties, tāpēc sauklis ir: “Gudrība pielīp viegli!” Bērnu universitātē šobrīd strādā seši skolēni (7–13 gadus veci), kustības iniciatori ir sociālais uzņēmējs – Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, sadarbības partneris – digitālā satura veidotāji “Colortime”.

Sākot ar decembri, Bērnu universitātē sākas mācības divās studiju programmās: “Video scenārijs, filmēšana un montāža” (pamata programma) un “Slaims un citi ķīmijas eksperimenti” (audzēkņu rosināta programma). Vairāk informācijas – www.beu.lv, kā arī Bērnu universitātes “Youtube” kanālā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu