Zinātnieki: mistiskais starpzvaigžņu asteroīds varētu būt radīts mākslīgi (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Asteroīds Oumuamua
Asteroīds Oumuamua Foto: AFP / Scanpix

Negaidītais viesis no starpzvaigžņu telpas mūsu Saules sistēmā parādījās pagājušajā gadā. Lai arī astronomi joprojām par to daudz nezina, tomēr ir skaidrs, ka asteroīds nācis no starpzvaigžņu telpas, kas to padara par pirmo zināmo mūsu Saules sistēmas viesi no tās ārpuses.

Astronomi šo savādo kosmosa viesi nodēvēja par Oumuamua un, lai arī tas jau sen ir atstājis mūsu Saules sistēmu, tie joprojām cenšas atrisināt asteroīda mistēriju.

Piemēram, lūk, kāds fakts, kas joprojām nedod astronomiem mieru: kad Oumuamua atstāja mūsu Saules sistēmu, tas uzņēma lielāku ātrumu. Tas gan nav nekas neparasts, jo komētas bieži tā uzvedas – tās mazākā vai lielākā ātrumā dzen uz priekšu gāzes, kas izdalās no to virsmas. Tomēr, kā vēlāk tika noskaidrots, Oumuamua nav komēta. Tātad, kas tam lika virzīties uz priekšu ātrāk?

Pētījumā, kas nesen publicēts, pētnieki spriež, ka tā varētu būt Saules gaisma. Proti, grupa Hārvarda universitātes astronomu aplēsa, ka, ļoti iespējams, šis asteroīds ir pietiekami plats un plāns, lai kalpotu par Saules buru. Līdz ar to astronomiem ir radušās pamatotas aizdomas, ka kāds to radījis apzināti.

Lai arī Saules buras koncepts nav nekāds jaunums, tomēr tikai tagad zinātnieki sākuši ar šo konceptu eksperimentēt. Einšteina relativitātes teorija apstiprina, ka gaismai ir impulss, ko ar īpašu buru var izmantot satelīti, līdzīgi kā kuģi jūrā izmanto vēju.

Vai Oumuamua varētu būt Saules bura? Hārvarda pētnieki uzskata, ka tas ir iespējams, tomēr ir zināms, ka tādam asteroīdam būtu jābūt ļoti platam un plānam (mazāk nekā milimetrs).

Visticamāk, mūsu Saules sistēmas viesis nebija tik plāns, tomēr skaidri tas nav zināms, jo tā dēļ, ka tas ļoti ātri griezās, nebija iespējams precīzi noteikt tā biezumu.

Pētījumā arī aplūkota iespēja, ka šis asteroīds ir radīts mākslīgi, ko varēja paveikt citplanētieši. Tiesa, zinātnieki pret šo ideju ir visai skeptiski.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu