Navaļnijs par "karbonādes izklapēšanu", draudiem un mūsdienu Krieviju (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijā lieli cilvēku pūļi sanāk uz Alekseja Navaļnija rīkotajiem protestiem, bet viņa seju nevar redzēt valdības kontrolētajos telekanālos. Miljoniem cilvēku platformā "YouTube" skatās viņa pētnieciskos sižetus par korupciju Krievijas amatpersonu aprindās, bet diez vai kādreiz dzirdēsim Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu publiski nosaucam Navaļnija vārdu. Vēl nesen Kremļa stratēģija bija periodiski arestēt vienu no pazīstamākajiem opozicionāriem, vienlaikus publiskos paziņojumos viņu pilnībā ignorējot.

Taču tas mainījās septembrī, kad Putina bijušais miesassargs, tagadējais Krievijas nacionālās gvardes virspavēlnieks, ģenerālis Viktors Zolotovs internetā publicētā video aicināja Navaļniju uz dueli un piedraudēja no viņa "izklapēt karbonādi". Zolotovs ar dīvaino paziņojumu nāca klajā neilgi pēc tam, kad vadītais Fonds cīņai pret korupciju iepriekš publiskojis informāciju, ka pārtika un citi produkti Nacionālās gvardes vajadzībām tiekot iepirkti par paaugstinātām cenām, kas skaidrojams ar korupciju.

Aicinājums uz dueli un "karbonādes klapēšana"

Krievijā, kur izrēķināšanos ar opozicionāriem grūti nosaukt par retu parādību, šāds uzsaukums no 340 000 nacionālās gvardes karavīru virspavēlnieka izklausās pēc aicinājuma uz vardarbību. 2015.gadā Maskavā tika nogalināts opozicionārs Boriss Ņemcovs. Viens no apsūdzētajiem - Zaurs Dadajevs - bija čečenu elites bataljona "Sever" dalībnieks.

"Pāris simti Putina drauģeļu mani nīst no visas sirds, jo es izgaismoju viņu koruptīvos biznesa darījumus un nekustamos īpašumus," pavisam neilgi pēc kārtējā izciestā aresta intervijā medijam "The Daily Beast" Maskavas korespondentei Annai Ņemcovai stāsta Navaļnijs. Daži Navaļniju uzskata par "nodevēju", jo viņš iestājas pret Krimas okupāciju un karu Austrumukrainā.

"Bet Zolotovs bija pirmais, kurš tādā veidā izrādīja fizisku agresiju," sacīja Navaļnijs. "Putins un Zolotovs droši vien nosprieda, ka esmu kļuvis pārdrošs, ka pienācis laiks ierādīt manu vietu."

Navaļnijs tobrīd atradās cietumā. "Viņi nopietni domāja, ka es nobīšos," teica 42 gadus vecais jurists un Jeila Universitātes stipendiāts.

Aleksejs Navaļnijs radiostacijas "Eho Moskvi" studijā
Aleksejs Navaļnijs radiostacijas "Eho Moskvi" studijā Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Ja Nacionālās gvardes virspavēlnieka neparastais paziņojums patiešām bija Zolotova un Putina sarunas rezultāts, tad viņi krietni pārrēķinājās, raksta Ņemcova.

"Draudi vairoja Navaļnija popularitāti. Pat tie, kuri nekad nebija viņam pievērsuši uzmanību, tagad ziņkārīgi "gūglēja" viņa vārdu, gribot zināt - kas gan ir šis vīrs, ko tik ļoti nīst ģenerālis," norāda žurnāliste.

Kad Navaļnijs iznāca no cietuma, viņš publicēja jaunu video, kurā apsūdzēja Zolotovu korupcijā un norādīja, ka ģenerālim un viņa ģimenes locekļiem pieder lepni nekustamie īpašumi ārpus Maskavas. Navaļnijs sacīja, ka esot gatavs duelim - taču kautiņa vietā piedāvāja rīkot publiskas debates valsts televīzijā. Zolotovs izaicinājumu nepieņēma. Kā norādīja jaunizceptā politiķe Ksenija Sobčaka, Navaļnijs publiski "iepļaukāja Zolotovu pa abiem vaigiem".

"Ja viņi izdomās no manis atbrīvoties, tad neviens mani neglābs," nosaka Navaļnijs.

Lielākā daļa cilvēku Navaļnija vietā būtu padevušies vai aizbēguši uz ārzemēm, uzskata Ņemcova. Viņa atbalstītāji regulāri saskaras ar represijām: policija veic kratīšanas viņu dzīvesvietās, konfiscē elektroniskās ierīces, liek maksāt brangas soda naudas. Oktobra beigās Krievijas opozicionāru žurnālam "Novoje Vremja/The New Times" draudēja slēgšana un 340 000 dolāru naudassods, jo tā galvenā redaktore Jevgeņija Albaca radiostacijas "Eho Moskvi" ētera intervēja Navaļniju par Zolotovu.

Aleksejs Navaļnijs un Jevgeņija Albaca radiostacijas "Eho Moskvi" ēterā
Aleksejs Navaļnijs un Jevgeņija Albaca radiostacijas "Eho Moskvi" ēterā Foto: Sergei Fadeichev/TASS

"Lēmums tika pieņemts vienā dienā, it kā tas būtu nācis no pašas Kremļa virsotnes," medijam "The Daily Beast" teica Albaca. Navaļnijs un viņa fonds plāno atbalstīt žurnālu, lai gan Krievijas valdība vairākkārt bloķējusi tā līdzekļu vākšanas pasākumus.

Amerikāņu mēģenes bērns vai padomju produkts?

Zolotovs savā video prāto, kādi gan ir Navaļnija mērķi un pats uz savu retorisko jautājumu arī atbild: "Jūs visi esat nākuši no vienas amerikāņu mēģenes, jūs visi esat kloni, marionetes." Taču Navaļnijs, kurš ir 24 gadus jaunāks par Zolotovu, arī ir uzaudzis Padomju Savienībā un kā pusaudzis pieredzējis 90.gadus.

Militāro bāžu tuvumā uzaugušais Navaļnijs intervijā stāsta, ka no bērnības atceroties piedzērušos karavīrus uz ielām un vietējo autoritāšu rēķinu kārtošanu - "atceros, kā viņa kājas baltās zeķēs karājās" laukā no ielas malā novietotas automašīnas loga, stāsta Navaļnijs. Viņš pusaudža gados esot sapņojis kļūt par policistu un veikt reidus mafijas īpašumos.

"Man nebija tādu izvēles iespēju kā bērniem lielajās pilsētās. Mūsu rotaļas varētu izklausīties šokējošas: mēs sadraudzējāmies ar karavīriem, mainījās piespraudes pret patronām," atceras Navaļnijs. Taču viņš negribēja, lai abiem viņa bērniem būtu jāuzaug vietā, kur "bērna lielākais sapnis ir košļājamā gumija".

"Es kā bērns sapratu - ja Padomju Savienība man nevarēja sniegt pat košļājamo gumiju, tad kaut kas nav lāgā," norāda Navaļnijs. Reiz viņam skolotāja esot teikusi, ka ārzemnieki slēpjot žiletes "živenēs", ko dala padomju bērniem.

Navaļnijs intervijā salīdzina Padomju Savienību ar mūsdienu Krieviju. "No vienas puses, visapkārt bija militāristi, kuru rīcību ierobežoja viņu ideoloģija," par dzīvi PSRS stāsta Navaļnijs. "No otras puses - tie paši vīrieši klanījās jebkādu importa preču priekšā. Nekas nav mainījies."

Tā kā Navaļnija tēvs ir militārists, viņš ar karavīriem parasti ātri atrod kopīgu valodu. "Nacionālās gvardes virsnieki, ar kuriem esmu runājis, ir manā pusē," viņš stāsta. "Zolotova bagātība liek viņiem nicināt savu virspavēlnieku. (..) Es domāju, ka vairākums no viņa 340 000 vīru smejas par to, kā viņš vērsās pie manis. Bet kas attiecas uz komandu pildīšanu, protams, viņi tās pildīs arī pret mani."

Navaļnijs publicējis pētnieciskus materiālus par daudzu amatpersonu nekustamajiem īpašumiem, ko tie nevarētu atļauties par oficiāli saņemto algu. "Mūsu valsts ir pilnībā gatava atbrīvošanai, tā ir gatava kļūt par Eiropas valsti, parlamentāru republiku. Mums tikai jāsāk tiesāt galvenie noziedznieki, un visa pārējā sistēma sakārtosies ar jaunu valdību," uzskata Navaļnijs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu