Aptauja: Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju rudzu maizi ēd katru dienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju rudzu maizi ēd katru dienu, savukārt 28% - vismaz reizi nedēļā, liecina pētījumu centra SKDS veiktā interneta aptauja.

Savukārt mazāk nekā piektā daļa jeb 19% rudzu maizi ēd retāk, 5% - neēd nemaz, bet 2% bija grūti sniegt atbildi uz šo jautājumu.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš atzīmēja, jo cilvēks ir jaunāks, jo mazāka varbūtība, ka viņš rudzu maizi ēd katru dienu. Jo vecāks cilvēks, jo lielāka iespēja, ka viņam ir ierasts rudzu maizi ēst biežāk. Savukārt reģionālā ziņā rudzu maizes patēriņā būtisku atšķirību nav.

Uz jautājumu, kā ģimenē ir mainījušies rudzu maizes ēšanas paradumi pēdējos piecos gados, vairums jeb 54% aptaujāto atbildēja, kā viņi rudzu maizi ēd tādos pašos apmēros, kā līdz šim, vienlīdz daudz - 18% - aptaujāto atbildēja, ka ēd rudzu maizi vairāk vai mazāk, savukārt 6% aptaujāto bija grūti pateikt, cik bieži viņi ēd maizi, bet 4% rudzu maizi neēd nemaz. Kaktiņš pieļāva, ka kopējais maizes tirgus kritums, neraugoties uz rudzu maizes ēšanas paradumu nemainīgumu, ir skaidrojams ar iedzīvotāju skaita kritumu Latvijā.

Atbildot uz jautājumu, kādi ir iecienītākie rudzu maizes veidi, 56% aptaujāto atbildēja, ka dod priekšroku klasiskajai rupjmaizei, kamēr 46% pamatā izvēlas rudzu maizes ar sēklām vai citām piedevām, 15% - porcijmaizes un tikpat - 15% - formas maizi. Savukārt 5% aptaujāto bija grūti pateikt, kāds ir viņu iecienītākais rudzu maizes veids.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto rudzu maizi patērē brokastīs, 43% - pusdienās, 34% - vakariņās, 58% rudzu maizi ēd kopā ar zupu, 23% - kopā ar salātiem. Savukārt 14% aptaujāto rudzu maizi ēd kopā ar otro ēdienu, 8% to patērē našķu vietā, 9% - citās situācijās, bet 3% bija grūti pateikt, kad viņi parasti ēd rudzu maizi.

Atbildot uz jautājumu, cik ļoti respondentiem garšo rudzu maize skalā no viens līdz pieci, ja viens nozīmē, ka rudzu maize negaršo, bet pieci nozīmē, ka ļoti garšo, 40% respondentu atbildēja, ka viņiem ļoti garšo rudzu maize, dodot piecu baļļu atbildi. Savukārt 40% deva četru baļļu atbildi, 16% - trīs baļļu atbildi, savukārt 3% deva divas balles, bet atlikušajai daļai rudzu maize negaršo vispār.

Galvenie rudzu maizes ēšanas iemelsi 48% respondentu ir tās veselīgums, bet 41% aptaujāto tas, ka rudzu maize garšo labāk par citiem maizes veidiem, 37% respondentu izvēlas rudzu maizi, jo tā visilgāk dod sāta sajūtu, 27% tās lietošana uzturā ir gadiem ilgs pieradums, savukārt 26% respondentu tā dod spēku. Piektdaļa jeb 20% ēd rudzu maizi, jo šim maizes veidam ir senas tradīcijas un to uzskata par Latvijas lepnumu. Savukārt 16% rudzu maizi izvēlas lietot uzturā, jo tā ilgāk nekā cita veida maize ir svaiga, bet 13% rudzu maize ir ģimenes tradīcija, kuru ēd visi ģimenē, 5% uz šo atbildi sniedza citus iemeslus, bet 6% bija grūti pateikt, kādi ir viņu rudzu maizes ēšanas iemesli.

Par īstu rudzu maizes ēdāju sevi drīzāk uzskata 36% respondentu, kamēr 14% sevi viennozīmīgi pieskaita pie īstiem rudzu maizes ēdājiem. Savukārt trešdaļa jeb 33% respondentu drīzāk sevi nepieskaita pie īstiem rudzu maizes ēdājiem, 12% sevi neuzskata par īstu rudzu maizes ēdāju. Atlikušajai daļai respondentu bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Mazliet mazāk nekā trešdaļu jeb 28% respondentu drīzāk uztrauc tas, ka rudzu maizes ēšanas tradīcijas varētu izzust, 15% tas uztrauc, 29% drīzāk neuztrauc, savukārt 18% neuztrauc iespējamība, ka rudzu maizes tradīcijas varētu izzust. Desmitajai daļa jeb 10% aptaujāto bija grūti pateikt, vai viņus tas uztrauc.

Interneta aptaujā tika aptaujāti 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptauja tika veikta laikā no šā gada 6.septembrim līdz 16.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu