Grieķijas pensionāri pārceļas uz nabadzīgāko kaimiņvalsti, lai dzīvotu kā “karaļi” (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Grieķijas pensionāriem no valdības īstenotajiem taupības pasākumiem, kas ilguši pēdējos astoņus gadus, ir nācies ciest īpaši smagi – pensijas valstī šajā laikā samazinātas vairākkārt un tik lielā apmērā, ka daļa pensionāri pametuši Grieķiju un pārcēlušies uz dzīvi kaimiņvalstī Bulgārijā, kas ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropas Savienībā (ES), ziņo ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”.

75 gadus vecais pensionārs Georgs iepriekš dzīvoja Grieķijas otrajā lielākajā pilsētā Salonikos.

Kad pirms pieciem gadiem nomira Georga sieva, viņš izīrēja savu dzīvokli, sakravāja mantas un pārcēlās uz dzīvi Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā.

Georgs stāsta, ka viņa pensija, kas šobrīd veido aptuveni 800 eiro, ļauj viņam Bulgārijā “dzīvot kā karalim”.

“Protams, pastāv grūtības ar iedzīvošanos un draugiem [kuru nav],” stāsta Georgs, kurš nevēlas atklāt savu uzvārdu, bažījoties, ka Grieķijas nodokļu dienesti varētu par viņu sākt interesēties. “Tomēr ar naudu, kas man ir, es bieži varu atgriezties Grieķijā un man arī ir iespējas ceļot.”

Uz Grieķiju pensijas gadus pavadīt tradicionāli brauc daudzi pensionāri no citām Eiropas Savienības valstīm.

Pēdējos gados arvien vairāk grieķu pensionāri, izvēlas savas vecumdienas pavadīt Bulgārijā, un galvenokārt finansiālu, nevis kādu citu apsvērumu dēļ.

Pēdējo gandrīz desmit gadu laikā, kopš Grieķija īsteno taupības pasākumus, apmaiņā pret starptautisko finansiālo palīdzību, pensiju samazinājumu valsts pensionāriem ir nācies piedzīvot gandrīz 20 reizes.

Grieķija augustā pārtrauca dalību trešajā un pēdējā valsts starptautiskajā glābšanas programmā un šobrīd pati sevi finansē, taču starptautiskās institūcijas turpina valsti cieši uzraudzīt, iepriekš ziņoja LETA.

Grieķijas premjers Aleksis Ciprs oktobra beigās paziņoja, ka 2019.gada budžetā pensionāri tikšot pasargāti no jauniem pensiju samazinājumiem.

Tādējādi tas būs pirmais Grieķijas patstāvīgi veidotais budžets kopš 2010.gada finanšu krīzes, kurā pensiju samazinājumi nebūs nepieciešami.

Galīgais lēmumus šajā jautājumā gan tiks pieņemts līdz novembra beigām, pavēstījušas ES amatpersonas.

Tikmēr Grieķijas pensionāri turpina pieņemt racionālu lēmumu par pārcelšanos uz dzīvi Bulgārijā.

Saskaņā ar ES statistikas biroja “Eurostat” datiem, Bulgārijā 2017.gadā bija mazākā dzīves dzīves dārdzība no visām ES dalībvalstīm. Tikmēr Grieķijā dzīvošana ir divreiz dārgāka kā Bulgārijā.

Pensionārs Georgs stāsta, ka dzīvošana Bulgārijā esot par trešdaļu lētāka, ja cilvēks dzīvo lielajās Bulgārijas pilsētās. Dzīve Bulgārijas mazajās pilsētās un laukos ir vēl lētāka.

Bulgārija Eiropas Savienībā iestājās 2007.gadā un kopš tā laika valsts ekonomika ir piedzīvojusi vidējo gada izaugsmi 2,4% apmērā.

Tikmēr Grieķija šajā laikā ir piedzīvojusi plašu krīzi, kas izraisīja recesiju, bezdarba pieaugumu un radīja nopietnus draudus valsts dalībai eirozonā.

Bulgārija varētu kļūt par 20. ES dalībvalsti, kas pievienojas eirozonai, šo plānu gan nedaudz varētu sarežģīt inflācijas pieaugums valstī.

Inflācija gan pārāk nesatrauc 71 gadu veco Niko – Grieķijas pilsoni, kurš arī ir izvēlējies pavadīt savu pensiju Bulgārijā.

Maize Bulgārijā maksā 60 centus, maltīte restorānā nekad nemaksā dārgāk par 10 eiro, bet dzīvokļa īre labā vietā izmaksā 200 eiro mēnesī – tā savu lēmumu pensiju pavadīt Bulgārijā skaidro Niko.

Viņš stāsta, ka krīzes laikā viņa pensija ir tikusi samazināta par aptuveni 45% - līdz 1100 eiro.

“Šeit es jūtos ļoti ērti, neskatoties uz [pensijas] samazinājumu, jo šeit viss ir lētāk kā Grieķijā. Es tagad reti dodos uz Atēnām, bet mani regulāri apciemo mans dēls,” stāsta Niko, kurš arī nevēlas atklāt savu uzvārdu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu