Merkele un Makrons tiksies piemiņas ceremonijā Kompjeņas mežā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vagons, kurā 1918.gada 11.novembrī parakstīts Vācijas un Francijas pamiera līgums
Vagons, kurā 1918.gada 11.novembrī parakstīts Vācijas un Francijas pamiera līgums Foto: dpa/scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien tiksies simboliskā piemiņas ceremonijā Kompjeņas mežā, kur tika parakstīts pamiers, kas pielika punktu Pirmajam pasaules karam.

Dienu pirms simtās gadadienas kopš pamiera parakstīšanas abu valstu līderi tiksies meža izcirtumā esošajā vagonā, kurā 1918.gada 11.novembrī plkst.5 tika parakstīts pamiers, kas stājās spēkā tajā pašā dienā plkst.11, izbeidzot karadarbību Rietumu frontē.

Tikmēr nedēļas nogalē paredzētās daudzās piemiņas ceremonijas sestdienas rītā jau ievadījis Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, kurš nolika vainagu kanādiešu karavīru brāļu kapos Francijas ziemeļos, kur atdusas 820 kritušie.

Daudzi no tiem tā arī nav identificēti, un viņu kapu kopiņas iezīmē balts kapakmens ar vienkāršu uzrakstu: “Lielā kara karavīrs”.

Savukārt svētdien – 11.mēneša 11.dienā plkst.11, kad apritēs tieši simts gadi kopš Kompjeņas pamiera, uz piemiņas ceremoniju pie Triumfa arkas Parīzē pulcēsies aptuveni 70 valstu un valdību vadītāji, tostarp ASV prezidents Donalds Tramps.

Trampam sestdienas rītā Elizejas pilī paredzēta arī divpusēja tikšanās ar Makronu.

Turpmāk sestdien un arī svētdien Baltā nama saimnieks apmeklēs Francijā kritušo amerikāņu karavīru kapsētas.

Tomēr atšķirībā no citu valstu līderiem Tramps nepiedalīsies Makrona organizētajā miera forumā, kuru paredzēts atklāt svētdienas pēcpusdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu