Kuram viedtālrunim ir vislabākā fotokamera? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Huawei Mate 20 Pro, iPhone Xs un Xs Max un Samsung Galaxy Note9
Huawei Mate 20 Pro, iPhone Xs un Xs Max un Samsung Galaxy Note9 Foto: TVNET kolāža

Izcilas fotokameras šodien ir neatņemama labu viedtālruņu sastāvdaļa. Sekojot līdzi tendencēm, ir acīm redzams, ka lielākie ražotāji ar katru nākamo telefona modeli piedāvā arvien labākas kameras – tādas, ar kurām augstas kvalitātes attēlus un video iespējams iegūt teju jebkādos apstākļos, tostarp diennakts tumšajā laikā.

Mūsdienās mobilie telefoni ir izkonkurējuši fotoaparātus, jo tie ir ne vien ērtāki lietošanā, bet arī spēj nodrošināt faktiski tikpat augstu attēla kvalitāti kā specializēta foto un video tehnika. Interneta vietnes “InfoTrends” ekspertu aprēķini liecina, pērn visā pasaulē uzņemti aptuveni 1,2 triljoni digitālo attēlu. Lielākā daļa jeb 85% šo fotogrāfiju uzņemtas ar viedtālruņiem, kamēr ar digitālajiem fotoaparātiem – 10,3%.

“Viedtālruņu fotokameras kļūst aizvien progresīvākas, jo lietotāji tām ikdienā piešķir aizvien lielāku nozīmi. Kā nekā iemūžināt mirkli ar telefonu ir ātrāk un vienkāršāk nekā ar fotoaparātu. Tehnoloģiju bloga “DxOMark” neatkarīgo ekspertu vērtējumā šogad labāko kameru viedtālrunim ir izdevies radīt “Huawei”. Jāteic, ka, pateicoties trīs objektīviem, ar “Huawei P20 Pro” iespējams uzņemt patiešām lieliskas bildes. Tomēr jāatzīst, ka arī citu vadošo ražotāju flagmaņu kameru tehniskās iespējas ir ļoti augstas,” norāda BITES tehnoloģiju eksperts Dainis Dembovskis.

Tāpat “DxOMark” viedtālruņu kameru top 3 atrodams “Apple” šā gada flagmanis “iPhone XS Max” un “Samsung” jaunākais modelis “Galaxy Note9”. Katru ierīci raksturo ļoti jaudīga fotokamera, atšķirības ir tikai niansēs. Tāpēc BITES tehnoloģiju eksperti piedāvā šo viedtālruņu fotokameru apskatu.

Nakts foto pavēlnieki – “Huawei P20 Pro” un “Huawei Mate 20 Pro”

Tehnoloģiju gigants “Huawei” patlaban tiek uzskatīts par viedtālruņu fotokameru celmlauzi, jo piedāvā vienu no inovatīvākajiem risinājumiem – kameru ar trīs dažādiem objektīviem. Proti, abu tā jaunāko viedtālruņu modeļu – “Huawei P20 Pro” un “Huawei Mate 20 Pro” – aizmugurējās kameras ir aprīkotas ar trīs “Leica” objektīviem, kuriem ir atšķirīgs fokusa attālums. Tās ir īpaši piemērotas fotografēšanai un filmēšanai vājā apgaismojumā, piemēram, naktī, jo viens no objektīviem atbild tieši par šo funkciju.

Meklējot viedtālruni ar labu kameru, ir vērts pievērst uzmanību objektīva f lielumam, jo tas ļauj gūt kvalitatīvus foto sliktā apgaismojumā ar zemu trokšņu līmeni. Jo zemāks ir šis skaitlis, jo lielāks gaismas daudzums ienāk lēcā, tā padarot foto gaišāku. “Huawei P20 Pro” monohromā objektīva diafragmas lielums ir f/1.6, kamēr citām kamerām, tostarp “iPhone XS Max”, tas lielākoties ir f/1.8.

Lai gan “Huawei P20 Pro” un “Huawei Mate 20 Pro” kameras tehniski ir ļoti līdzīgas, otrajai ir veikti pāris uzlabojumi. Piemēram, zibspuldze integrēta vienā blokā ar trīs lēcām, bet monohromais objektīvs aizstāts ar ultraplatleņka. Šīs izmaiņas patiks tuvplānu un makrofoto cienītājiem, jo ultraplatleņķis ļauj piekļūt tuvāk noskatītajam objektam.

Tāpat “Huawei Mate 20 Pro” ir uzlabota attēlu apstrādes programma “Master AI”. Tiesa, tā reizēm mēdz pārspīlēt atsevišķu elementu atveidojumu, piedāvājot sociālajam tīklam “Instagram” piemērotu izskatu. Neraugoties uz to, ar “Huawei P20 Pro” un “Huawei Mate 20 Pro” iespējams uzņemt vienlīdz kvalitatīvus attēlus – ātrais un precīzais autofokuss, kā arī plašais dinamiskais diapazons, kas fotoattēlā iekļauj daudz lielāku krāsu gammu, ļauj izcelt detaļas un saglabāt foto dabīgas krāsas. Turklāt “DxOmark” testu rezultāti liecina, ka šajās ierīcēs iestrādāta līdz šim labākā viedtālruņu zibspuldze.

Inteliģentie palīgi – “iPhone XS Max” un “iPhone XR”

Viens no “Apple” jaunākajiem lolojumiem – “iPhone XS Max” – ir aprīkots ne tikai ar lielāko līdz šim zināmo 6,5 collu Super AMOLED ekrānu, bet arī ar vienu no vislabākajām mobilajām kamerām.

Arī “iPhone XR”, kas veikalu plauktos nonāca tikai oktobra beigās, pateicoties primārajai kamerai, īpaši neatpaliek no sava priekšteča. Vienīgā atšķirība ir objektīvu skaitā, proti, “iPhone XR” aprīkots ar vienu objektīvu, bet “iPhone XS Max” – ar diviem. Tādējādi, ja attēla pietuvināšana nav viens no noteicošajiem faktoriem viedtālruņa kameras izvēlē, abas ierīces uzrādīs identisku rezultātu, jo aprīkotas ar optiskās attēlu stabilizācijas funkciju, kuru papildina Quad LED divu toņu zibspuldze.

Smart HDR fotografēšanas režīms ir funkcija, kas šo “Apple” viedtālruņu kameras atšķir no citu zīmolu jaunākajiem modeļiem. Fotografējot šajā režīmā, kamera vienlaicīgi uzņem vairākus kadrus, katru izgaismojot savādāk – sākot no ļoti gaiša un beidzot ar ļoti aptumšotu. Vēlāk šie attēli tiek apvienoti vienā, izmantojot labākās detaļas no katra uzņemtā kadra, kas ļauj panākt labāko iespējamo risinājumu.

Tāpat šo viedtālruņu kameras nodrošina izcilu video kvalitāti labā apgaismojumā: tām ir ļoti plašs dinamisks diapazons, spilgtas krāsas un augsta detalizācijas pakāpe. Turklāt efektīvā attēlu stabilizācijas sistēma ievērojami samazina kameras vibrāciju. Vēl vairāk – video režīmā “iPhone XS Max” un “iPhone XR” ļauj uzņemt 4K video ar 60 kadriem sekundē un 1080p Full-HD līmeņa video ar 240 kadriem sekundē.

Arī spilgtā gaismā un ārā uzņemtu foto un video kvalitāte ir teicama – tie ir detalizēti, koši un ar ļoti plašu dinamisko diapazonu. Kamerai ir ātrs un efektīvs autofokuss jebkurā apgaismojumā, attēlu stabilizācija, patīkams izgaismojums pie izpludināta fona. Tiesa, ļoti spilgtā (kontrastainā) vai vājā apgaismojumā attēlā var parādīties kropļojumi (trokšņi) un pazust atsevišķas detaļas pie tālummaiņas. Tāpat eksperti norāda, ka zibspuldze reizēm nespēj pietiekami izgaismot fotografējamos objektus.

Uzticamais līdzgaitnieks - “Galaxy Note 9”

Stilīgais “Galaxy Note 9” ir Dienvidkorejas tehnoloģiju milža “Samsung” jaunākais “premium” klases viedtālrunis, tādēļ ražotājs ir piestrādājis pie kameras raksturlielumiem. Tehniskajā ziņā tā īpaši neatšķiras no “Apple” un “Huawei” flagmaņu kamerām, ja neskaita to, ka šīs ierīces monohromā objektīva diafragmas lielums ir f/1.5. Lielākā atšķirība ir viedtālruņa programmatūrā.

Proti, “Galaxy Note 9” kamerā ir iestrādātas mākslīgā intelekta opcijas, ar kuru palīdzību tā spēj identificēt attēla galvenos elementus, optimizēt uzņemšanas iestatījumus un attēla apstrādi, balstoties uz vienu no 20 savstarpēji neatkarīgām kategorijām.

Spilgtā apgaismojumā kamera darbojas izcili, jo nodrošina lielisku ekspozīciju un vienu no plašākajiem dinamiskajiem diapazoniem – tā ļauj uzņemt ļoti kontrastainus kadrus ar dziļām ēnām un spilgti izgaismotām vietām. Attēliem ir arī labs krāsu atveidojums, turklāt krāsas ir spilgtas un piesātinātas, ar ļoti precīzu balto balansu.

“Galaxy Note 9” kameras autofokuss ir ātrs un precīzs, filmējot gan telpās, gan ārā. Četrkārtīgas tālummaiņas funkcija ļauj saglabāt labu detalizāciju un nodrošina labu līdzsvaru starp kropļojumu (trokšņu) samazināšanu un detaļu saglabāšanu. Tiesa, reizēm novērojamas neprecizitātes ekspozīcijā, kuru ietekmē tumšākajās un spilgtākajās zonās zūd smalkās detaļas.

Arī video režīmā šī viedtālruņa kamerai ir izcils autofokuss, kas ātri reaģē uz mainīgiem gaismas apstākļiem. Tāpat to raksturo efektīva izsekošana un stabilizācija (arī kustībā) un precīza ekspozīcija. Video krāsas ir spilgtas un piesātinātas, taču sliktā apgaismojumā var zust detaļas.

Ja katrai no iepriekš minētajām viedtālruņu kamerām ir kāda konkrēta funkcija, kas telefonam liek izcelties pārējo vidū, varētu teikt, ka “Galaxy Note 9” ir tuvu perfekcijai visos foto un video kamerām nozīmīgajos rādītājos. Tādējādi tas būs īpaši piemērots cilvēkiem, kuri izmanto telefonu, ar kuru ikdienā iemūžināt spilgtākos dzīves mirkļus.

Materiāls tapis sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru BITE

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu