Meksikas Augstākā tiesa: armijas izmantošana pret narkotiku karteļiem ir pretlikumīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Meksikas jūras kājinieks uzrauga kokaīna un marihuānas iznīcināšanu Akapulko, 2018. gada septembrī
Meksikas jūras kājinieks uzrauga kokaīna un marihuānas iznīcināšanu Akapulko, 2018. gada septembrī Foto: /AFP

Meksikas Augstākā tiesa ceturtdien atzinusi, ka izmantot armiju cīņā pret narkotiku karteļiem ir pretlikumīgi.

Kopš 2006. gada Meksikā armijas spēki regulāri izmantoti karā pret narkotikām, bet šī prakse ar likumu tika legalizēta tikai pagājušajā gadā.

Taču deviņi no 11 tienešiem Meksikas Augstākajā tiesā atzina, ka šis likums ir pretrunā Meksikas konstitūcijai.

Pēc plašās kritikas, ko izsauca šis likums, Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto uzreiz pēc tā parakstīšanas nosūtīja to izskatīšanai Augstākajā tiesā.

Tiesa secināja, ka Meksikas Kongresam trūkst autoritātes, lai pieņemtu šādu likumu, un tikai izpildvara var izvietot karavīrus.

Dienu pirms tiesas sprieduma jaunievēlētā Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa-Obradora komanda sacīja, ka armijas atvilkšana nav reāla, jo karavīri ir uzticamāki un spējīgāki par policistiem, kas bieži izrādās korumpēti.

Lopess-Obradors jau sen kritizējis armijas izmantošana karā ar narkotiku karteļiem, taču viņu ierobežo dzīvotspējīgu alternatīvu trūkums.

Viņš ir ierosinājis izveidot nacionālo gvardi, apvienojot elementus no armijas, karaflotes un federālās policijas, bet tam nepieciešama laikietilpīga konstitucionālā reforma.

Lopess-Obradors arī cer ierobežot narkotiku karteļu darbību, legalizējot marihuānu medicīnas un izklaides nolūkiem.

Aplēsts, ka kopš 2006. gada, kad Meksikas valdība iesaistīja armiju cīņā pret narkokarteļiem, nogalināti aptuveni 200 000 cilvēku. Vēl 37 000 cilvēku tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu