Igaunijas tieslietu ministrs neatkāpsies saistība ar noraidīto ANO migrācijas līgumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu piektdien paziņojis, ka nesaskata iemeslu atkāpties saistībā ar ceturtdienas valdības debatēm, kuru rezultātā nolemts neatbalstīt ANO Globālo migrācijas līgumu.

Pēc Reinsalu teiktā, viņa iebildes pret šo līgumu sakņojas partijas "Tēvzeme" atbalstītajos principos un sēdē viņš izklāstījis Tieslietu ministrijas juridiskos vērtējumus, ar kuriem pamatojis savu aicinājumu neatbalstīt šo līgumu.

"Visām valstīm starptautisko attiecību jomā ir savas intereses. No tām nav jākaunas un jāatsakās," viņš paziņojis. "Līdztekus ASV arī sešas Eiropas Savienības dalībvalstis dažādu iemeslu dēļ nolēmušas neatbalstīt šo līgumu, un tas nav nekas īpašs."

Jau ziņots, ka ceturtdien valdības sēdē Sociāldemokrātiskās partijas ārlietu ministrs Svens Miksers aicināja atbalstīt ANO migrācijas paktu, savukārt Reinsalu un citi partijas "Tēvzeme" ministri pret to iebilda. Konsenss netika panākts, un tas nozīmē, ka Igaunija šim līgumam nepievienosies.

Sociāldemokrātu līderis Jevgeņijs Osinovskis piektdien aicināja premjerministru Jiri Ratasu atbrīvot Reinsalu no amata, pauzdams viedokli, ka valdība "nevar turpināt darbu šādā veidā".

Savukārt premjers paziņoja, ka valdošajā koalīcijā, kurā līdz ar viņu vadīto Centra partiju ietilpst arī Sociāldemokrātiskā partija un "Tēvzeme", izveidojusies krīze. Ārlietu ministrs Miksers atlika došanos uz Kanādu, skaidrojot to ar iekšpolitisko spriedzi, un izteicās, ka valdība "beigusi efektīvu darbību" un turpmāk līdz pat martā gaidāmajām vēlēšanām "pieņems tikai formālus lēmumus". Valdības sēdes iznākumu jau kritizējusi arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

Reinsalu tikmēr paudis pārliecību, ka Igaunijai joprojām ir rīcībspējīga valdība. Viņš piebildis, ka Ratass ceturtdienas sēdi vadījis ļoti prasmīgi un līdzsvaroti, un izteicis cerību, ka premjers arī pašreizējā situācijā pieņems izsvērtu lēmumu, izvērtējot situāciju un konsultējoties ar politiskajām partijām.

Tieslietu ministrs uzsvēris, ka nekad nav turējies pie amata, bet vienlaikus izteicis pieņēmumu, ka Osinovska aicinājuma mērķis bijis "nospiest "Tēvzemi" uz ceļiem".

"Valsti nevar vadīt tas, kurš nospiests uz ceļiem. No manis to nevar prasīt," izteicies Reinsalu.

Skaidrojot savu valdības sēdē pausto nostāju, viņš norādījis, ka tā balstīta uz vienprātīgu tēvzemiešu frakcijas un partijas valdības delegācijas lēmumu.

"Igaunijas Republika jau kopš neatkarības atgūšanas migrācijas jautājumos ieturējusi konservatīvu kursu, un tas ir svarīgākais jautājums no nacionālas valsts pastāvēšanas viedokļa. Starptautisko tiesību eksperti atzinuši, ka šim līgumam potenciāli var būt juridiskas sekas, un saskaņā ar šo līgumu valstis uzņemas plašas saistības vismaz politiskā līmenī, ko vakar atzina arī Ārlietu ministrijas pārstāvis," uzsvēris tieslietu ministrs.

Pēc viņa teiktā, debates valdības sēdē bijušas saturīgas un tajās nav izskanējuši nekādi ultimāti.

Kā ziņots, Osinovskis iepriekš mudināja premjeru atlaist Reinsalu.

""Tēvzeme" padevusies informācijas uzbrukumam, kas sarīkots ar milzumu melīgu apgalvojumu, liedzot valdībai iespēju pieņemt lēmumu un tādējādi iekļaujot mūs Ungārijas un Polijas ārpolitikas klubā," sociālajos tīklos apgalvoja sociāldemokrātu līderis. "Tieslietu ministram tā ir spēle, kurā kādu laiku var atļauties pabūt par "slikto zēnu". Sociāldemokrātu skatījumā tas ir mēģinājums apšaubīt mūsu ārpolitisko reputāciju, kas smagā darbā veidota 27 gadus, un Igaunijas pamatvērtības."

Tiesiski nesaistošais ANO Globālais migrācijas līgums, kura mērķis ir atvērt legālās migrācijas ceļus, lai varētu labāk vadīt arvien pieaugošo migrantu plūsmu, tika pabeigts jūlijā, un decembrī to plānots oficiāli apstiprināt konferencē Marokā.

Līgumu neatbalstīs arī ASV, Austrija, Čehija un Ungārija. Šīm valstīm, iespējams, varētu pievienoties arī Polija un Bulgārija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu