"Aldaris": jau drīz būtiski pieaugs alus ražošanas izmaksas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nākamajā gadā gaidāms būtisks alus ražošanas izmaksu pieaugums, informē AS "Aldaris" valdes locekle Sigita Ozola.

"Ja 2018.gadā alus nozarē Latvijā galvenie izaicinājumi bija PET pudeļu lietošanas regulējuma izmaiņas un papildu nodokļu slogs, tad šobrīd "Aldaris" prognozē, ka nākamgad tiks spēcīgi izjusts miežu deficīts un tam sekojošais graudu un iesala cenu kāpums līdz pat 37%. Turklāt izmaksas augs arī dzērienu iepakojumam un darbinieku atalgojumam," pauda kompānijā.

Ozola norādīja, ka atbilstoši "Aldara" aprēķiniem iesals veido 12,1% no kopējiem alus ražošanas izdevumiem.

Viņa minēja, ka aug arī degvielas un tādu pieprasīto iepakojuma materiālu cenas, kā PET un alumīnijs, attiecīgi par 6% un 13,8%.

Tāpat Ozola atzīmēja, ka papildu izejvielu cenu kāpumam "Aldaris" izjūt aizvien pieaugošo konkurenci darba tirgū, kas šobrīd kavē straujāku un drošāku izaugsmi un uzņēmējdarbības vides attīstību Latvijā. "Aldaris" pastāvīgi nodarbina apmēram 190 cilvēku Latvijā, tomēr vakanču aizpildīšana prasa vairāk laika, resursu, turklāt atbilstošu un ieinteresētu darba meklētāju skaits sarūk.

Tajā pašā laikā Ozola atzina, ka 2018.gads uzņēmumam bija veiksmīgs, jo "Aldaris" spēja laicīgi pielāgoties tirgus un likumu izmaiņām.

"Lai arī mums ir ambiciozi izaugsmes plāni, nākamā gada peļņas prognozēs esam piesardzīgi," viņa sacīja, vienlaikus piebilstot, ka kompānija ir būtiski optimizējusi resursus, mērķtiecīgi investējot ražošanas modernizācijā un energoefektivitātes uzlabošanā, kā arī uzņēmuma iekšējo procesu efektivitātes paaugstināšanā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Aldara" apgrozījums pagājušajā gadā bija 22,452 miljoni eiro, kas ir par 2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 57,9% - līdz 5,018 miljoniem eiro.

"Aldaris" ir Dānijas alus ražotāja "Carlsberg" grupas uzņēmums. "Carlsberg" kontrolē uzņēmumu "Baltic Beverages Holding". "Aldaris" nodarbina apmēram 200 darbinieku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu