Kaljulaida: Incidents Kerčas šaurumā ir karš Eiropā (13)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees

Svētdienas incidents Kerčas šaurumā jāvērtē kā karš Eiropā, otrdien paziņojusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, aicinot starptautisko sabiedrību nekavējoties nosodīt Krievijas agresiju.

"Svētdien Krievija Azovas jūrā uzbruka Ukrainas karakuģiem. Lietas ir jāsauc īstajos vārdos - tas ir karš Eiropā. Ukraiņu tauta ir ierauta karā kopš 2014.gada, un Krimas pussala joprojām ir okupēta," teikts prezidentes paziņojumā.

"Es aicinu starptautisko sabiedrību un demokrātiskās pasaules līderus pievienoties man un šai paziņojumā nevilcinoties kopīgi un nepārprotami nosodīt Krievijas agresiju un pieprasīt to izbeigt," uzsvērusi Kaljulaida.

"Klusējoša samierināšanās ar notikušo nozīmētu faktisku Krimas okupācijas atzīšanu. Uz vērtībām balstītā starptautiskā kopiena nevar to atļauties. Karu Eiropā nedrīkst un nedrīkstēs uztvert kā normālu parādību."

Kā ziņots, svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien parakstīja rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī, un pirmdienas vakarā parlaments pieņēma likumu, apstiprinot šo rīkojumu. Karastāvoklis noteikts uz 30 dienām no 28.novembra apgabalos, kas robežojas ar Krieviju un starptautiski neatzīto Piedņestru.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu