Desmit mēnešos vēja stacijās saražots par 1,1% vairāk elektroenerģijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA/Scanpix

Šogad desmit mēnešos Latvijas vēja stacijās (VES) saražotas 103 527 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 1,1% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) apkopotā informācija.

Pērn desmit mēnešos VES kopā tika saražotas 102 400 MWh elektroenerģijas.

AST apkopotā informācija liecina, ka septembrī un oktobrī VES devušas līdz divas reizes lielāku pienesumu Latvijas elektroenerģijas kopējā bilancē nekā iepriekšējos četros gados šajos mēnešos. Septembrī vēja enerģijas īpatsvars kopējā bilancē bija 4,3% jeb 16 381 MWh, bet oktobrī - 4% jeb 15 851 MWh. AST straujo kāpumu saražotajā vēja enerģijas apjomā skaidro ar pirmajām rudens vētrām, kā arī norāda, ka, samazinoties ūdens pietecei Daugavā, hidroelektrostacijās (HES) elektroenerģija tiek saražota mazāk un vēja enerģijas procentuālais īpatsvars pieaug.

AST skaidro, ka vēja izmantošana elektroenerģijas ražošanā ir tieši atkarīga no laika apstākļiem un parasti laika posmā no oktobra līdz janvārim ir vērojams lielākais saražotās elektroenerģijas apjoms. Šogad kāpums sācies jau septembrī, pieaugums četru gadu griezumā ir vērojams arī oktobrī, izņemot 2017. gadu, kad saražotās vēja enerģijas apjoms bija nedaudz lielāks.

Kopumā Latvijā oktobrī saražots 389 687 MWh elektroenerģijas, kas ir par 38% mazāk nekā pērn šajā mēnesī. No visas saražotās elektroenerģijas 55 501 MWh saražots HES, 205 834 MWh termoelektrostacijās (TEC) 15 851 MWh VES un 112 501 MWh saražojuši atjaunīgie un atbalstāmie elektroenerģijas ražotāji ar uzstādīto jaudu līdz 10 megavatiem (MW).

AST skaidro, ka oktobrī Latvijas elektroenerģijas patēriņš, izmantojot vietējos elektroenerģijas ražošanas avotus, tika nosegts 62% apmērā, kas, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada oktobri, ir samazinājums par 36 procentpunktiem. Latvijas elektroenerģijas patēriņš oktobrī bija 629 025 MWh un, salīdzinājumā ar septembri, tas palielinājās par 12%, bet, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada oktobri, samazinājās par 2%. HES saražotās elektroenerģijas apjoms palielinājās par 5% salīdzinājumā ar septembri, bet, salīdzinot ar 2017.gada oktobri - samazinājās par 85%.

TEC saražotās elektroenerģijas apjoms salīdzinājumā ar septembri samazinājās par 7%, bet, salīdzinot ar 2017. gada oktobri, palielinājās par 74%. Tā rezultātā vietējie Latvijas elektroenerģijas avoti saražoja 389 687 MWh, kas ir par 2% vairāk nekā septembrī, bet salīdzinājumā ar 2017. gada oktobri, ir samazinājums par 38%.

Imports no trešajām valstīm uz Baltiju var notikt vienīgi caur "Nord Pool" Lietuvas tirdzniecības apgabalu. Importētās elektroenerģijas apjoms, kas tika importēts no trešajām valstīm, samazinājās par 3% salīdzinājumā ar septembri un bija 261 699 MWh, bet, salīdzinājumā ar 2017. gada oktobri - palielinājās trīs reizes.

Pārskata periodā Igaunijas - Latvijas starpsavienojums vidēji diennaktī bija noslogots par 80%, bet, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, tas palielinājās par sešiem procentpunktiem, Igaunijas - Latvijas starpsavienojums maksimumstundās bija noslogots par 99%, bet laikā, kad Latvijā ir pietiekama vietējā ģenerācija un mazāks nepieciešamās elektroenerģijas importa no Igaunijas, starpsavienojuma noslogojums atsevišķās stundās kritās līdz pat 39% no pieejamās neto pārvades jaudas. Neto pārvades jauda bija 442 917 MWh.

Oktobrī vidējā "Nord Pool" elektroenerģijas biržas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 55,04 eiro MWh un, salīdzinājumā ar septembri, cena samazinājās par 8%, bet, salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri, kad tā bija 33,7 eiro par MWh, palielinājums ir par 63%. "Nord Pool" Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas biržas nākošās diena diennakts elektroenerģijas cena svārstījās no 1,9 eiro pa MWh līdz 93.2 eiro par MWh. Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Latviju un Igauniju, var secināt, ka cena bija vienāda 43.9% no mēneša stundu skaita, bet iepriekšējā mēnesī šis periods bija 44% no visām mēneša stundām.

AST ir akciju sabiedrība, kuras 100% kapitāla daļas pieder valstij. AST ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5 744 342 eiro. 2017.gadu uzņēmums noslēdza ar 158,86 miljonu eiro apgrozījumu un 309 244 eiro peļņu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu