Politiķu "spārnotie izteicieni" 2018

Foto: TVNET, LETA
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2018. gadu Latvijas politikā atcerēsimies kā īpaši vētrainu un notikumiem bagātu. Lielākās kaislības, protams, norisinājās pirmsvēlēšanu laikā, taču nedalītu uzmanību izpelnījās arī tādi notikumi kā deputāta Kļaviņa blēdības ar degvielas kompensācijām, cīņa pret “genderismu” un politiķa Artusa Kaimiņa aizturēšana. Politiķi šogad bijuši arī īpaši daiļrunīgi, un tādēļ portāls TVNET piedāvā lasītājiem politiķu spilgtāko izteicienu apkopojumu.

"Līdzīgi kā iepazīšanās attiecībās, tu uzreiz nespied savu potenciālo līgavu vai līgavaini stāties laulībā.” (Aldis Gobzems)

Tik poētiski valdības veidošanas gaitu aprakstījis premjera amata kandidāts Aldis Gobzems. Tāpat viņš ir norādījis, ka valdības veidošana un vadīšana ir “radošs process, nevis tāds, kurā ir kāds aunu bars, kas ar galvu skries sienā”. Kā vēstīts, valsts prezidents Raimonds Vējonis atsaucis Gobzema nomināciju, jo politiķim dotajā divu nedēļu laikā tā arī neizdevās izveidot valdību.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

“Es nevaru atcerēties, ko es runāju.” (Indulis Emsis)

Maija sākumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu saistībā ar Saeimas deputāta Askolda Kļaviņa saņemtajām transporta kompensācijām. Žurnāls “Ir” vēstīja, ka tieši kādreizējais premjers Indulis Emsis deputātu Kļaviņu brīdinājis par sākto kriminālprocesu. Emsis žurnālam sākotnēji noliedzis, ka runājis ar Kļaviņu, tomēr vēlāk sacījis, ka viņa runātais ir privāta lieta. "Ko es esmu runājis, tā ir privāta lieta. Es varu runāt, ko es gribu brīvā valstī. Un atcerēties es nevaru, ko es runāju," skaidrojis Emsis.

Foto: Edijs Pālens/LETA

“Dāmas priecāsies, ka [VID vadītājs] ir vīrietis, tāds nosvērtāks cilvēks vadībā." (Dana Reizniece-Ozola)

Šī gada martā mūžībā aizgāja Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Kā nākamo dienesta galvu konkursa komisija izraudzījās Māri Skujiņu. Komentējot dienesta lēmumu, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola izteicās: „Svarīgi, kā pieņems VID kolektīvs jauno vadītāju. Es domāju, ka dāmas priecāsies, ka ir vīrietis, tāds nosvērtāks cilvēks vadībā.” Šāds izteikums soctīklu lietotāju vidū izraisīja ne mazums smieklu, un dažs labs pat norādīja, ka finanšu ministra amatam arī derētu nosvērtāks cilvēks, lai ministrijā dāmas būtu priecīgākas. Jāpiebilst, ka nosvērtais Skujiņš tomēr savu kandidatūru atsauca un komisija nominējusi jaunu kandidātu - Ievu Jaunzemi. 

Foto: Zane Bitere/LETA

"Ziniet, ko es pateikšu? Strādāt vajag, nevis plānos galdiņus urbt!” (Gatis Truksnis)

Tik braši šā gada maijā Jūrmalas pilsētas mērs Gatis Truksnis izteicās intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei. Jāatzīmē, ka šogad par Trukšņa paveiktajiem darbiem un nedarbiem mēļots gana plaši - Jūrmalas mērs ne vien apsūdzēts par partiju apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, bet arī par dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un… kokaīna lietošanu. Taču par spīti visām nebūšanām Truksnim izdevies saglabāt amatu. Lūk, kāda darba mīlestība!

Foto: Edijs Pālens/LETA

“Es darbojos kā saule uz tumsu.” (Valentīns Jeremejevs)

Valentīns Jeremejevs (tautā saukts arī par Zaļo Valentīnu, taču viņam pašam sevi labpatīk dēvēt par “nacionālo varoni”) šogad īpašu uzmanību izpelnījās ar tieksmi visur saskatīt sazvērestības teorijas un dedzīgajiem pūliņiem apturēt Stambulas konvenciju, praidu, degvielas cenu pieaugumu u.c. Savā “Twitter" kontā Jeremejevs sevi nosaucis par “sauli, kas darbojas uz tumsu”, taču viņa izstaroto gaismu neprata novērtēt paša pārstāvētā Latvijas Zaļā partija, kuru viņš novembra vidū pameta.

Valentīns Jeremejevs
Valentīns Jeremejevs Foto: Evija Trifanova/LETA

“Ja jums uztaisa balodis uz galvas, tad nevajag mēģināt nogalināt visus putnus, kas ir pasaulē!” (Lolitas Čigānes replika Artusam Kaimiņam)

Artuss Kaimiņš ir plaši pazīstams ar saviem skaļajiem izteikumiem un kolēģiem veltīto kritiku, taču arī citi Saeimas deputāti nav uz mutes krituši. Jūnija sākumā Saeimā otrajā lasījumā tika apspriests likumprojekts “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā”, kas politiķu vidū izraisīja lielas diskusijas. Pēc tam, kad tribīnē bija kāpis deputāts Kaimiņš, kurš dedzīgi centās kolēģus pārliecināt atbalstīt komisijas lēmumu, deputāte Lolita Čigāne centās iekarsušo kolēģi nomierināt. Kā vēstīts, grozījumi izglītības likumā tika pieņemti.

Foto: Ieva Čīka/LETA

“Paprasiet man, kurā brīdī iestāsies pavasaris, es jums arī apsolīšu!” (Anda Čakša)

Novembra viducī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki tikās ar veselības ministri Andu Čakšu (ZZS), lai pārrunātu sasāpējušo mediķu atalgojuma jautājumu. Mediķi Čakšai uzstājīgi pieprasīja apstiprinājumu, ka algas tiešām tiks celtas, un nokaitētās atmosfēras dēļ ministre uz brīdi zaudēja savaldību, aicinot ārstus pieprasīt viņai solījumus arī par pavasara iestāšanos. Kā vēstīts, NMPD izsludinājis ārkārtas medicīnisko situāciju dienestā Rīgā.

Foto: Zane Bitere/LETA

“Nepārtrauciet mani, ja jūs nevarat pateikt kaut ko gudru!” (Arvīds Platpers)

Saeimā pastāv īpaša debašu kārtība - deputāts no tribīnes ar zāli nedrīkst sarunāties, taču izsaucieni no zāles nav aizliegti. Jāatzīmē, ka deputāti nereti mēdz aizmirst šo aizliegumu un ar zāli tomēr sarunājas. Tā, piemēram, deputātu Arvīdu Platperu ne pa jokam nokaitinājuši izsaucieni no zāles un viņš aicinājis kolēģus viņu nepārtraukt, ja vien viņiem nav sakāms kas gudrs.

Foto: Evija Trifanova/LETA

“Tur tā [no kompensācijas] nemaz nevarēja atteikties!” (Arvīds Ulme)

Nepilnus divus mēnešus Saeimas deputāta amatā pavadījušais Arvīds Ulme (ZZS), lai gan sākotnēji solīja atteikties no parlamentā nepārvēlētajiem deputātiem paredzētās kompensācijas, tai tomēr pieteicies. Kā raidījumam “Panorāma” skaidroja Ulme, “tur tā [no kompensācijas] nemaz nevarēja atteikties". Tāpat Ulme bildis, ka"tā kompensācija jau nav tāda ļauna lieta valsts budžetā". Paša Ulmes partijas biedri gan pauduši nožēlu par to, ka Ulme lauzis doto vārdu.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Vējoņa un Trampa tikšanās

Pavasarī visu triju Baltijas valstu prezidenti devās uz ASV, lai tiktos ar Donaldu Trampu. Tikšanās gan izvērtās maķenīt komiska - Tramps spontāni piedāvāja Vējonim izvēlēties vēl vienu papildu jautājumu, piebilstot, lai izvēlas žurnālistu no uzticama avota, nevis viltus ziņu medija. Papildu iespēja samulsināja ne vien Vējoni, bet arī pašus žurnālistus, un šis mulsums nepalika nepamanīts plašākai publikai. 

Valsts prezidents Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis Foto: Zane Bitere / LETA

“Vai nu 7. oktobrī mēs veidosim valdību, vai arī 7. oktobra rītā es sakrāmēšu čemodānus un ar savu ģimeni pametīšu Latviju!” (Aldis Gobzems)

Ar vārda un solījumu laušanu izcēlies arī politiķis Aldis Gobzems. Pirms vēlēšanām Gobzems paziņoja, ka atpakaļceļa vairs neesot un ka gadījumā, ja 7.oktobrī KPV LV valdību neveidos, tad viņš pats personīgi Latviju pametīs, līdzi ņemot arī savu ģimeni. Par spīti tam, ka 7.oktobrī KPV LV vēlēšanās palika otrie, Gobzems tomēr izvēlējās neemigrēt. Bet kā gan var nesolīt?

Aldis Gobzems
Aldis Gobzems Foto: Evija Trifanova/LETA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu