Stājies spēkā spriedums, ar kuru no EM par labu komandītsabiedrībai "Expo 2015" piedzīti vairāk nekā € 300 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas valsts ģerbonis Augstākās tiesas zālē.
Latvijas valsts ģerbonis Augstākās tiesas zālē. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību par Kurzemes apgabaltiesas spriedumu, ar kuru no Ekonomikas ministrijas (EM) par labu komandītsabiedrībai "Expo 2015" piedzīti 335 827 eiro, pavēstīja AT pārstāve Baiba Kataja.

AT tiesnešu kolēģija atzina, ka tai nav acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā iekļautais lietas iznākums ir nepareizs, kā arī izskatāmajai lietai nav nozīmes vienotas tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākā veidošanā. Līdz ar to lietā stājas spēkā Kurzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru prasība apmierināta daļēji, bet EM pretprasība noraidīta.

AT lēmums nav pārsūdzams.

Ar Kurzemes apgabaltiesas spriedumu no EM par labu "EXPO 2015" nospriests piedzīt zaudējumus, kas izriet no abu pušu 2013.gadā noslēgtā projektēšanas līgumā nepamatoti izmaksātā galvojuma 27 426,28 eiro apmērā un komisijas maksas 141,20 eiro apmērā, un līgumā par producēšanu nepamatoti izmaksātā galvojuma 307 491,14 eiro apmērā un komisijas maksas 768,73 eiro apmērā, kā arī tiesāšanās izdevumus.

"Expo 2015" arī atzītas tiesības saņemt likumiskos 6% gadā no neatmaksātās zaudējumu summas līdz sprieduma izpildei.

Prasība tika noraidīta daļā par zaudējumu 16 423,22 eiro apmērā un likumisko procentu piedziņu pēc projektēšanas līguma, un daļā par zaudējumu 106 423,22 eiro apmērā un likumisko procentu piedziņu pēc producēšanas līguma un likumisko procentu piedziņu par nepamatoti izmaksātajiem galvojumiem.

AT lēmumā par lietas apstākļiem kā atbilstošu norādījusi Kurzemes apgabaltiesas atzinumu par nepamatotu galvojuma un garantijas naudas saņemšanu no AS "SEB banka". Apelācijas instances tiesa nav konstatējusi komandītsabiedrības "Expo 2015" prettiesisku vai vainojamu rīcību līgumu izbeigšanā un kaitīgo seku radīšanā atbildētājai. Līdz ar to šajā daļā tiesa pamatoti prasību apmierinājusi.

AT lēmumā arī norādīts, ka EM kasācijas sūdzībā nav apstrīdēts apelācijas instances tiesas slēdziens par to, ka noslēgto projektēšanas līgumu un producēšanas līgumu ministrija izbeigusi pamatojoties uz šo līgumu noteikumu, proti, pasūtītājam zudusi nepieciešamība pēc projektētāja veiktajiem darbiem, kā arī producenta sniegtajiem pakalpojumiem.

Attiecībā uz noraidīto pretprasību par darbu pieņemšanas-nodošanas aktu atzīšanu par spēkā neesošiem viltus dēļ un zaudējumu 632 013,04 eiro apmērā piedziņu, AT spriedumā norādīts, ka apelācijas instances tiesas spriedumā ir izvērsta argumentācija, pamatojoties uz kādiem pierādījumiem, tiesa nonākusi pie atziņas, ka ne maldība, ne viltus parakstīto 20 aktu atzīšanai par spēkā neesošiem nav konstatējama un tiesas spriedums atbilst Civilprocesa likuma normām, proti, tiesa ir vispusīgi novērtējusi lietā esošos pierādījumus un sprieduma motīvu daļā norādījusi lietā konstatētos faktus un pierādījumus, uz kuriem pamatoti tiesas secinājumi.

AT ieskatā, pašas atbildētājas kasācijas sūdzībā atspoguļotais, ka "vairāk kā 91% no veiktajiem maksājumiem ir uzskatāmi par nepamatoti veiktiem", norāda nevis uz darbus apliecinošo aktu spēkā neesamību kā tādu, bet šajos aktos iekļauto ziņu atbilstību īstenībai.

LETA jau ziņoja, ka 2015.gada augustā komandītsabiedrība "Expo 2015" iesniedza jaunu prasību tiesā pret EM par zaudējumu piedziņu 415 103 eiro apmērā, kopējai zaudējumu prasības summai sasniedzot 464 732 eiro.

Kā toreiz vēstīja uzņēmuma pārstāvji, "Expo 2015" tiesā iesniegta prasība pret EM par neapmaksātajiem producēšanas pakalpojumiem 106 844 eiro vērtībā, kā arī nelikumīgi pieprasīto bankas garantiju 308 259 eiro apmērā, kas kopā ar pērn aprīlī iesniegtās pirmās prasības pieteikumu par zaudējumiem 43 991 eiro apmērā un likumisko procentu 342 eiro apmērā piedziņu saistībā ar projektēšanas līguma izpildi un galvojuma pieprasījumu veido kopējo zaudējumu prasības summu 464 732 eiro.

Tāpat "Expo" pārstāvji uzsvēra, ka Valsts kontroles un Valsts ieņēmumu dienesta veiktajās pārbaudēs saistībā ar "Expo" projektu noziedzīgi nodarījumi nav konstatēti.

EM šīs prasības neatzina pilnībā.

Kā ziņots, valdība 2015.gada janvārī nolēma, ka Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015".

Tiesības realizēt Latvijas dalību izstādē "Expo Milano 2015" konkursa kārtībā bija ieguvusi komandītsabiedrība "Expo 2015", kurā ietilpst SIA "Positivus Event", SIA "Made arhitekti", Rolands Pēterkops un SIA "McCann Rīga".

Iepriekš noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredzēja valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" bija noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu