Kas ir izslavētais skandināvu Hygge dizains?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Par hygge dzīvesstilu un dizainu runā jau vairākus gadus – tas kļuvis par starptautisku dizaina virzienu, kas, visticamāk, nepazudīs vēl arī nākamos gadus. Šim skandināvu dzīvesveida konceptam nav tieša tulkojuma, taču tas apzīmē vairāku izjūtu kopumu – laimi, komfortu, ērtības un mājīgumu. Hygge domāšana ir attiecināma gan uz mājas iekārtojumu, gan arī domāšanas veidu.

“Hygge” no dāņu valodas tiešajā tulkojumā apzīmē vārdu “mājīgs”, taču arī citās skandināvu valodās tam ir kāda nozīme, piemēram, Norvēģijā ar šo vārdu saprot ērtības un komfortu vai pat omulīgu garastāvokli. Skandināvijas skarbajās ziemās šādai sajūtai ir īpaši liela nozīme un vērtība – tumšajā un aukstajā laikā siltums un mājīgums mājoklī asociējas ar laimi. Nav brīnums, ka tieši svētku laiks, kad pilsētas ir izrotātas ar maigi spīdošām lampiņu virtenēm un Ziemassvētku rotājumiem, hygge teju vai aktivizējas.

Runājot par mājokļa dekoriem un iekārtojumu – hygge akcentē tādus dizaina elementus, kas raisa aicinošu siltumu un komforta sajūtu vizuāli. Šādi aksesuāri ir sveces, mīksti spilveni un maigi pledi, kā arī mājīgumu ieviesīs telpaugi. Šādi nosacījumi attiecas arī uz sienu krāsām – hygge dizaina mājokļos pārsvarā sienas ir gaišas un neuzkrītošas, vai arī akcentam viena no sienām ir ieturēta dabiskā, bet vienlaikus izteiksmīgā tonī.

Hygge dzīvesveids atbalsta vienkāršību, taču vienlaikus tas mudina cilvēkus mazliet uzdzīvot un neatteikties no izaicinājumiem. Arī dizainā nav nepieciešams tiekties pēc ekskluzivitātes un glamūra, bet tieši pretēji – iekārtot mājokli pēc iespējas vienkāršāk, izvairoties no pārlieku lielas greznības. Hygge mājokļa dizains pārsvarā sliecas uz askētismu, tomēr tas neliedz eksperimentēt ar krāsām, tekstūrām, dekoriem un mēbeļu izvēli.

Tā kā hygge ir dzīvesveids, tas skar arī kulināriju un ikdienu. Arī ēdiens var sniegt komfortu un baudu, taču tam ir jābūt kādām robežām. Atšķirībā no amerikāņu piemēra, kur ar komforta ēdienu saprot sāļu un treknu pārtiku, Dānijā un arī citviet Skandināvijā cilvēki sevi lutina ar saldām maizītēm, gaļas bumbiņām, siltu tēju vai kafiju vai cāļa buljonu.

Savukārt par tehnoloģijām – skandināvi mūsdienās pret telefoniem, planšetēm un datoriem izturas divējādi – daži nespēj ne atrauties no zilajiem ekrāniem, bet minimālisma piekritēji jaunākās iekārtas uzskata tikai par palīgierīcēm darbā. Tomēr hygge dzīvesveids pieļauj zvilnēšanu dīvānā un filmu skatīšanos, taču vienlaikus tā ietvaros lūrēšana telefona ekrānā gan neradīs komfortu, tāpēc ar to lietošanu pārmērīgi aizrauties neiesaka.

Dzīvojot ar hygge domāšanu, viena no galvenajām atslēgām ir kopā būšana ar tuviniekiem. Pavadi laiku mājās, skaties savas iecienītākās Ziemassvētku filmas ar ģimeni vai arī dodies pastaigā vai slēpot ar draugiem. Ņem vērā, ka hygge dzīvesveids neattiecas tikai uz ziemu un ziemas priekiem, bet to var piekopt arī vasarā. Īpaši populāras nodarbes Skandināvijā ir ģimenes izbraucieni, pikniki un dārza ballītes ar ugunskuru kurināšanu, svecēm, gaismas virtenēm un laternām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu