Arvien biežāk roņiem degunā iesprūst zuši (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NOAA Fisheries/Brittany Dolan

Havajiešu mūku roņu izpētes programmas pārstāvji publicējuši fotogrāfiju, kurā redzams visai dīvains skats – havajiešu mūku ronis ar degunā iesprūdušu zuti.

Šāds fenomens, kad ronim degunā iesprūst zutis, nav vienīgais, tomēr notiek diezgan reti. Pētnieki pēdējo četrdesmit gadu laikā novērojuši tikai trīs vai četrus šādus gadījumus. Tomēr dīvaini ir tas, ka gandrīz visi gadījumi norisinājušies pēdējo dažu gadu laikā.

“40 gadu laikā mēs neko līdzīgu nenovērojām, izņemot pēdējos gadus. Zutis vienmēr iesprūst labajā roņa nāsī, tomēr es neticu, ka tam ir kaut kāda nozīme. Iespējams, ka mēs neko tādu vairs nepieredzēsim un tā ir tikai sagadīšanās,” komentēja mūku roņu pētnieks Čārlzs Litnans (Charles Littnan).

Par to, kā zutis nokļūst roņa degunā, zinātniekiem ir neliela nojausma. Mūku roņi barojas tuvu pie okeāna gultnes. Zuši, kuri ir roņu ēdienkartē, savukārt tieši tur mēdz slēpties.

Mūku roņi ar degunu izpēta koraļļu rifus, bāž to smiltīs un pat paceļ vairāk nekā 20 kilogramus smagus akmeņus, lai atrastu paslēpušos astoņkājus. Iespējams, ka iztraucēts zutis pašaizsardzības nolūkos metas roņa nāsī un iesprūst. Tomēr iespējams arī, ka ronis zuti grasījās norīt, bet tas kaut kādā veidā ielīdis ne tajā atverē.

Pētnieki, protams, nabaga dzīvnieku atsvabināja no nelūgtā un traucējošā viesa, kas varētu vēlāk sākt pūt un inficēt roni, kā arī radīt grūtības nirt.

Rezultātā ar roni viss bija kārtībā, tomēr zutis gan gāja bojā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu