Kaislības Lielbritānijā: Meja atceļ parlamenta balsojumu, "Brexit" atbalstītāji un pretinieki iziet ielās

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien vērienīgās demonstrācijās Lielbritānijā izgāja gan eiroskeptiķi, gan "Brexit" pretinieki, bet pirmdiena "Brexit" sāgā nesa jaunu pavērsienu - premjerministre Terēza Meja atcēla parlamentā plānoto balsojumu par viņas panākto "Brexit" vienošanos. Lai arī straujiem soļiem tuvojas oficiālais izstāšanās datums 2019.gada marta beigās, skaidrības par Apvienotās Karalistes aiziešanu no Eiropas Savienības (ES) joprojām nav.

"Vienošanās tiktu noraidīta ar ievērojamu pārsvaru, (..) tāpēc mēs atceļam rīt [otrdien] paredzēto balsojumu," atzina Meja. Viņas vadītā valdība izstrādājusi vienošanos ar ES, taču dokuments Lielbritānijā ir tik polarizējošs, ka parlamenta atbalsts tam nebija gaidāms.

VIDEO: "Brexit" atbalstītāji un pretinieki iziet ielās

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirmdien paziņoja par īpaša ES līderu samita sasaukšanu par "Brexit" jautājumiem, taču uzsvēra, ka ar Lielbritāniju panākto vienošanos nepārskatīs.

"Tā kā laiks iet uz beigām, mēs arī diskutēsim par mūsu gatavību scenārijam bez vienošanās," sacīja Tusks.

Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien Londonā notika plašas demonstrācijas, kurās bija pārstāvētas abas nometnes. 

Tūkstošiem "Brexit" atbalstītāju izgāja ielās Londonas centrā, lai protestētu pret Mejas panākto "Brexit" vienošanos par izstāšanās nosacījumiem. Tā dēvēto ""Brexit" nodevības" protestu rīkoja eiroskeptiskā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP) un tajā uzstājās galēji labējais aktīvists Tomijs Robinsons, ko kritiķi apsūdzējuši rasismā un islamofobijā.

Izrādot pretestību UKIP demonstrācijām, ielās izgāja antifašistiskās kustības un leiboristu atbalstītās grupas. UKIP pārstāvis norādīja, ka tā demonstrācijā piedalījušies "daži tūkstoši" atbalstītāju, savukārt partijas pretinieki pulcēja apmēram 15 000 cilvēkus. Pretinieku demonstrācijās piedalījās gandrīz piecas reizes vairāk cilvēku, norādīja kustības "Momentum" pārstāve Lora Pārkere.

Foto: Reuters/ScanPix

Londonas austrumu rajonā tajā pašā dienā notika grupas "People's Vote" ("Tautas balsojums") akcija, kurā demonstranti pieprasīja jaunu referendumu par Mejas panākto "Brexit" vienošanos.

Policija bija noteikusi ierobežojumus - demonstrantiem jāpieturas pie apstiprinātajiem maršrutiem un jāievēro laika ierobežojumi. 

Foto: Reuters/ScanPix

Pagaidām nav oficiāli noteikts, kad Lielbritānijas parlamentā balsojumam tiks nodota "Brexit" vienošanās, kas ļaus pavirzīties tālāk ar valsts lēmumu izstāties no ES. Tomēr Meja pieļāvusi, ka pēdējais termiņš būs 21.janvāris - tikai divus mēnešus pirms izstāšanās datuma, vēsta raidorganizācija BBC.

Vietējie mediji vēsta, ka toriji varētu mēģināt gāzt Meju. Premjerministre pirms ceturtdien gaidāmā ES līderu samita dosies "diplomātiskajā tūrē" uz Hāgu un Berlīni, lai tiktos ar Nīderlandes premjeru Marku Riti un Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu