Aizdevums, biznesa plāns un noderīgi kontakti: TOP 3 komplekts jaunajiem uzņēmējiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: shutterstock.com

Ideja uzsākt biznesu ir vienlaikus vilinoša un izaicinoša, jo piepildīt sapni par savu uzņēmumu gribas daudziem, taču nepieciešamie resursi ir ne visiem. Un tomēr uzņēmuma dibināšana nav nepārvarami sarežģīta, ja vien topošais uzņēmējs zina, kā pārvarēt pirmos izaicinājumus un apiet klupšanas akmeņus. Ja ar līdzekļu trūkumu var palīdzēt biznesa aizdevums, tad kā rīkoties, lai vinnētu sīvajā konkurencē un saprastu, kāds ir Tavs ceļš uzņēmējdarbības nozarē?

Nevienā biznesa mācību grāmatā nav universālās veiksmīgās uzņēmējdarbības pamācības, taču rīcībā esošie dati ļauj atpazīt galvenos šķēršļus, kas traucē uzsākt un turpināt biznesu. Iepazīsties ar tiem un kļūsti zinošs uzņēmējs!

Foto: shutterstock.com

Aizdevums uzņēmuma vajadzībām – tramplīns izaugsmei

Neatkarīgi no tā, kurā nozarē tiek plānots dibināt biznesu, uzņēmumam ir vajadzīga nauda, bet jaunajiem uzņēmējiem reti kad ir lieki pāris tūkstoši eiro, ko ieguldīt īrē, biroja aprīkojuma iegādē un darbinieku apmaksā. Situācija kļūst vēl sarežģītāka, ja biznesa mērķis ir ražošana. Lai sapnis par savu uzņēmumu nenogrimtu pašā sākumā, ir nepieciešams aizdevums.

Biznesa aizdevums ir atsevišķs kredītu paveids, kas savukārt iedalās vairākās apakškategorijās:

  • aizdevums biznesa uzsākšanai;
  • aizdevums biznesa attīstībai (piemēram, aizdevums apgrozāmo līdzekļu palielināšanai);
  • aizdevums lauksaimniecībai;
  • paralēlais (mezanīna) aizdevums jeb līdzfinansējums bankas kredītam u.c.

Biznesa aizdevums iedalās arī atbilstoši uzņēmumu veidiem:

  • aizdevums mikrouzņēmumam vai individuālajam komersantam;
  • aizdevums mazā un vidējā izmēra uzņēmumam.

Biznesa aizdevums nav standarta kredīts, kas visiem ir pieejams ar vienādiem nosacījumiem. Aizdevumu var saņemt ar un bez ķīlas, uz vienu vai desmit gadiem, arī procentu likmju robežas ir plašas. Noskaidrosim, kādas ir biznesa aizdevuma raksturīgākās īpašības, salīdzinot to ar vēl vienu pieprasītu kredītu veidu!

Foto: shutterstock.com

Biznesa aizdevums VS ātrais aizdevums

Biznesa aizdevums ir pieejams bankās, valsts attīstības finanšu institūcijā ALTUM un pie nebanku kredītdevējiem. Papildus biznesa kredītiem nebanku aizdevēji piedāvā arī daudzus citus kredītu veidus, kas ir piemēroti ikdienas izmantošanai, taču lielākoties nav paredzēti biznesa mērķiem.

Lūk, galvenās atšķirības starp biznesa un ātro jeb īstermiņa aizdevumu:

  • biznesa aizdevums ir apjomīgs – atkarībā no kreditēšanas nosacījumiem, kopējā aizdevuma summa var būt mērāma desmitos tūkstošos eiro un pat vairāk, bet ātrais aizdevums ir kā neatliekamā finanšu palīdzība līdz algas dienai, tā apjoms ir vidēji 100 – 500 eiro;
  • biznesa aizdevums nozīmē ilgtermiņa parādsaistības, bet ātrais aizdevums pilnā apjomā jāatmaksā 30 dienu laikā kopš naudas saņemšanas. Lai gan ātrais aizdevums var tikt pagarināts, tas neparedz atmaksas ievilkšanos uz vairākiem gadiem;
  • aizdevums biznesa vajadzībām tiek noformēts pēc dokumentu izskatīšanas, tāpēc aizdevuma saņemšana pieteikšanās dienā nav iespējama. Ātrais aizdevums ir pieejams jau pēc 15 minūtēm, ja aizņēmējs atbilst kreditora prasībām.

Pēdējais punkts ir īpaši svarīgs, jo, lai saņemtu vajadzīgo finansējumu, aizdevuma pretendentam jāiesniedz dokumenti, piemēram, uzņēmuma finanšu pārskats vai biznesa plāns. Lasi raksta turpinājumā, kā nepieļaut kļūdas šajā posmā!

Foto: shutterstock.com

Labs biznesa plāns – nosacījums aizdevuma saņemšanai

Ja kredīts ir vajadzīgs uzņēmuma dibināšanai, biznesa plāns ir teju vienīgais dokuments, ko topošais uzņēmējs var uzrādīt, lai apliecinātu savu nākotnes maksātspēju un uzticamību. Ja aizdevumam piesakās uzņēmums ar pieredzi, biznesa plāna vietā potenciāli kreditori un investori var palūgt iesniegt finanšu pārskatu un citus dokumentus, taču to saturs arī ir cieši saistīts ar uzņēmuma biznesa plānu.

Biznesa plāns ir ikviena uzņēmuma pamatdokuments, kas satur atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem:

  • ko piedāvā/ražo/tirgo uzņēmums;
  • kāda ir uzņēmuma pozīcija tirgū;
  • kāda ir uzņēmuma konkurence;
  • kādas ir uzņēmuma vājās un stiprās puses, priekšrocības un vājības;
  • kā ir iekārtota uzņēmuma grāmatvedība, mārketinga kampaņa u.tml.

Veidojot biznesa plānu, nav ieteicams paļauties uz veiksmi un standarta šabloniem. Labāk rīkojies šādi:

  • apskati internetā pieejamos biznesa plānu paraugus, taču neizmanto tos kā vienīgo informācijas avotu;
  • piesaisti biznesa plāna izstrādei grāmatvedi, juristu un mārketinga speciālistu;
  • pievērs uzmanību ilgtermiņa uzņēmuma attīstībai, taču neplāno nākotni piecus gadus uz priekšu – labs biznesa plāns satur kodolīgu vīziju par uzņēmumam attīstības pirmajiem diviem gadiem.
Foto: shutterstock.com

Biznesa plāns palīdz potenciāliem kreditoriem noteikt, vai piedāvātā ideja ir dzīvotspējīga, konkurētspējīga un investīciju vērta. Savukārt uzņēmēju ieguvums no kvalitatīvi izstrādāta biznesa plāna ir vēl ievērojamāks – skaidri definēti mērķi, attīstības stratēģija un konkurentu analīze palīdz pārvarēt šķēršļus, iziet jaunā līmenī un iegūt nākamo aizdevumu uzņēmuma attīstībai un paplašināšanai.

Kontaktu tīkls un laba reputācija – neatņemami veiksmes nosacījumi

Vēl viens izplatīts šķērslis topošo un jauno uzņēmēju ceļā ir kontaktu trūkums. Izdomāt interesantu biznesa ideju var arī vienatnē, taču uzņēmuma dibināšana un attīstība prasa profesionālas komandas dalību. Radīt dzīvotspējīgu uzņēmumu vakuumā vēl nav izdevies nevienam, jo jaunajam uzņēmējam kā ēst ir vajadzīgi kontakti biznesa vidē. Tos var iegūt dažādos ceļos, piemēram:

  • piedaloties biznesa inkubatoros. Biznesa inkubatori ir jauno uzņēmumu atbalsta mehānismi, kas ļauj uzsākt uzņēmējdarbību drošākā vidē. Inkubatora dalībniekiem ir pieejamas juristu, grāmatvežu un citu speciālistu konsultācijas, granti un cita veida palīdzība. Latvijā pašlaik strādā 15 biznesa inkubatori, ieskaitot speciālos radošo industriju inkubatorus;
  • dibinot kontaktus ar tā saucamajiem biznesa eņģeļiem. Biznesa eņģeļi ir privātie investori, kuri iegulda naudu viņiem interesantos, perspektīvos projektos. Latvijā meklēt biznesa eņģeļu palīdzību ir samērā viegli – interesentiem jāiesniedz projekta pieteikumus investoru biedrībā un jāsagaida atbilde. Biznesa eņģeļu pieredze palīdz jaunajiem uzņēmējiem samazināt biznesa riskus un saīsināt ceļu līdz pirmajai peļņai.

Un, protams, nevajadzētu aizmirst arī par semināriem, konferencēm, dažādiem pasākumiem uzņēmējiem. Tās ir pareizās vietas domu apmaiņai, sadarbības sākumam un noderīgiem atradumiem. Aizdevums vien nevar nodrošināt uzņēmuma attīstību, taču aizdevums kombinācijā ar pareizu attīstības vīziju un iespējām to realizēt palīdz pārvarēt izplatītākos klupšanas akmeņus uzņēmējdarbībā.

Foto: shutterstock.com

Kā tikt galā ar ikdienas finanšu izaicinājumiem?

Ikviena jaunā uzņēmēja sapnis ir pelnīt, taču tikko dibinātais uzņēmums, tāpat kā uzņēmums, kas iziet pirmā gada grūtības, vēl nevar pilnvērtīgi nodrošināt nepieciešamo ienākumu līmeni, gluži otrādi – tas prasa ieguldījumus. Šeit lieti noder biznesa aizdevums, taču daudzi jaunie uzņēmēji investē arī personīgos līdzekļus, un rezultātā neplānotās situācijās var pietrūkt naudas ikdienas tēriņiem. Šajā gadījumā var apsvērt aizņemšanos tiešsaistē – vienu no ātrākajiem veidiem, kā iegūt papildu līdzekļus.

Nebanku aizdevējs VIA SMS piedāvā elastīgu aizdevumu, ko var izmantot gan kā ātro kredītu līdz algas dienai, gan kā ilgtermiņa patēriņa aizdevumu. VIA SMS klienti var aizņemties:

  • līdz 300 eiro pirmajā aizņemšanās reizē;
  • līdz 3000 eiro, aizņemoties atkārtoti;
  • uz 30 dienām vai uz vairākiem mēnešiem līdz pilnīgai kredītsaistību dzēšanai.

Nebanku ātrais aizdevums privātajam patēriņam var būt noderīgs arī uzņēmējdarbībā, ja nepieciešamā summa ir salīdzinoši neliela, un biznesa aizdevuma noformēšana ir nelietderīga.

Biznesa aizdevums un ātrais aizdevums nav viens un tas pats, taču vajadzība pēc papildu naudas ikdienas tēriņiem var gadīties arī uzņēmējam. Lai nejauktu biznesa un personīgās finanses, izmanto iespēju aizņemties privātajam patēriņam īstermiņā vai ilgtermiņā. Ienāc VIA SMS mājaslapā un uzzini vairāk par aizņemšanās nosacījumiem!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu