Slepenā misija, kuras laikā tika atrasts Titānika vraks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Titānika vraks pēc ilgstošas meklēšanas 3800 metru dziļumā tika atrasts 1985. gada 1. septembrī.
Titānika vraks pēc ilgstošas meklēšanas 3800 metru dziļumā tika atrasts 1985. gada 1. septembrī. Foto: Ekrānuzņēmums

Gadiem ilgi tika uzskatīts, ka Titānika vraku okeāna dibenā 1985. gadā sameklēja tieši šim nolūkam sūtīta zinātniska ekspedīcija. Tomēr tie ir maldi. Pavisam nesenā sarunā ar izdevuma “CNN” žurnālistiem ekspedīcijas dalībnieks Roberts Ballards (Robert Ballard) izpauda, kā patiesībā tika atklāts vraks.

Ballards stāstīja, ka ekspedīcija bija daļa no toreiz slepenas, bet tagad deklasificētas ASV misijas, kuras laikā bija plānots sameklēt un no okeāna izcelt divas nogrimušas atomzemūdenes.

“Viņi negribēja, lai pārējā pasaule uzzina par atomzemūdenēm, tāpēc man bija jāizdomā kāds stāstiņš,” teica Ballards.

Patiesais stāsts par to, kas toreiz notika, tagad ir daļa no Vašingtonas Nacionālā ģeogrāfijas muzeja izstādes, kas būs apskatāma līdz gada beigām.

Ballards bija ASV jūras spēku komandieris un zinātnieks okeanogrāfijas institūtā. Jūras spēki piedāvāja viņam finansēt Titānika vraka meklējumus, tomēr tikai tad, ja pirms tam viņš atradīs 1960. gados nogrimušās atomzemūdenes.

“Mēs zinājām, kur zemūdenes atrodas, tomēr viņi gribēja, lai to neuzzina krievi,” piebilda Ballards.

1912. gadā nogrimušais Titāniks tika atrasts 1985. gadā, un stāsts par ekspedīciju bija izcils maskējums īstajiem misijas mērķiem.

Kad pētnieku komanda beidza darbu ar atomzemūdenēm, viņiem bija palikušas tikai 12 dienas, lai atrastu Titāniku. Tas tika atrasts 3,6 kilometru dziļumā Ziemeļatlantijas okeānā.

“Kad mēs beidzot atradām Titānika vraku, saprotams, bijām ļoti priecīgi. Bija izvilkts lielais laimests,” atcerējās Ballards.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu