SEB vadītāja: korupcijas risku esamība Latvijai neglaimo

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Labās prakses ieviešanai banku sektorā bija nepieciešams grūdiens no ārpuses, atzina "SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere.

"Industrijā šis bija ļoti sarežģīts, ļoti nepieciešamu pārmaiņu gads," teica Tetere.

Tostarp viņa norādīja, ka kopš 2016.gada Finanšu nozares asociācijā padomes līmenī tika strādāts, lai radītu standartus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai un uzņemtos atbildību par to ievērošanu, taču labās prakses ieviešanai banku sektorā bija nepieciešams grūdiens no ārpuses.

"Jāatzīst, ka 2018.gads parādīja, ka labās prakses ieviešanai bija nepieciešams arī grūdiens no ārpuses. Šis grūdiens vienlaikus nāk arī kā negatīvs signāls tam, ka ne visi industrijas dalībnieki izprot situācijas nopietnību, uz nenoteiktības takas uzliekot visu finanšu sektora un valsts reputāciju. Lai arī vētra ir pierimusi, jo noteiktām bankām bija uzdevums pārskatīt savus biznesa modeļus, šobrīd mūsu atbildība ir atbalstīt valdību, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienestu) un citas uzraudzības iestādes, lai "Moneyval" novērtējums mūsu valstij naudas atmazgāšanas un korupcijas risku novēršanas jomā būtu pozitīvs. Šobrīd mums kā valstij skaidri tiek norādīts, ka finanšu noziegumi jāvērtē nopietnāk, ar zemāku tolerances līmeni, identificējot pārkāpumus. Arī korupcijas risku esamība Latvijai neglaimo," uzsvēra Tetere.

Tāpat viņa atzīmēja, ka šogad tika pieņemtas dažādas izmaiņas ilgtermiņa ieguldījumu jomā, kuru mērķis ir stiprināt sabiedrības apziņu un veicināt rīcību ilgtermiņa uzkrājumu veidošanai. Tostarp pensiju otrā līmeņa uzkrājumiem apstiprināta mantojamība, kas būtiski stiprinās sabiedrības apziņu, ka pensiju otrā līmeņa uzkrājumi ir mantojamības objekts un pieder uzkrājuma veicēja mantiniekiem, ja persona nesasniedz pensionēšanās vecumu.

Tetere arī minēja, ka 2018.gadā daudz tika apspriests darbaspēka un būvniecības izmaksu pieaugums, kas nāk līdzi ar ekonomikas izaugsmi. "Mums jābūt tālredzīgiem, jo ekonomika izaugsmi uzrāda pateicoties iekšējām patēriņam, radot apburto loku kā sekas straujajam algu kāpumam, bet šis apburtais loks nevar būt mūžīgs un pavējš arī kādā brīdī var mainīties uz pretvēju, līdz ar to jāturpina meklēt iespēja palielināt savu konkurētspēju pasaules tirgū, jāpalielina darbības efektivitāte. Piekrītu teicienam, ka par lielām ambīcijām nevienam "pa mizu nedod"," viņa teica.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu